Meteen naar de inhoud

Gemeenschapstraining (CLIPS)

Een stabiele basis voor groepsprocessen

Gemeenschapsprojecten maken grotendeels dezelfde processen door en komen voor vergelijkbare uitdagingen te staan, ook op sociaal gebied. Hoe maak je van een collectieve droom realiteit? Wie neemt het voortouw en hoe draag je verantwoordelijkheden samen? Hoe ga je om met individuele verschillen, meningsverschillen en conflicten in de groep? Veel ecodorpen lopen tegen dezelfde vraagstukken aan en hebben moeite met het stroomlijnen van groepsprocessen.

Met jarenlange praktijkervaring in gemeenschapsprocessen beschikt de ecodorpenbeweging over succesvolle methodes en werkvormen en ervaren trainers om groepen bij diverse sociale uitdagingen, zoals communicatie, besluitvorming en conflicthantering. Gemeenschapstraining (CLIPS) is speciaal ontwikkeld om initiatieven te leren hoe ze een stabiele basis kunnen faciliteren voor groepsprocessen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan gemeenschapsvorming.

Gemeenschapstraining is niet alleen aan te raden aan startende initiatieven, maar biedt verrijkende inzichten en perspectieven aan alle groepen, ongeacht de fase van ontwikkeling.

Het CLIPS Programma

Binnen het Europese ecodorpennetwerk is in 2017 het CLIPS programma tot stand gekomen. CLIPS staat voor Community Learning Incubator Programme for Sustainability. De methodiek is gebaseerd op ervaringen en inzichten van een groot aantal bestaande ecodorpen in Europa.

CLIPS-trainingen worden gegeven met het doel om kennis en middelen beschikbaar te stellen voor ecodorpen en gemeenschapsprojecten. Ook in Nederland worden er trainingen aangeboden door ervaringsdeskundig. Zij hebben uit eigen hand ervaring met het leven in gemeenschapsverband en zijn in de CLIPS-methode opgeleid.

De CLIPS methode

CLIPS gemeenschapstraining richt zich op het ondersteunen van ecodorpen en wooninitiatieven in het proces van gemeenschapsvorming. Het model waarmee we werken is ontwikkeld door een internationale samenwerking van ecodorpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van jarenlange praktijkervaring met groepsprocessen. Vanuit het Nederlandse CLIPS-team bieden we ondersteuning aan bestaande gemeenschappen en wooninitiatieven in oprichting. Ons trainingsaanbod onderscheidt zich door maatwerk, ervaring en netwerk.

Zelf aan de slag met CLIPS

  • Het CLIPS-handboek bevat uitleg over het model en alle belangrijke inzichten. Download gratis de digitale versie of bestel de gedrukte versie voor €14,50.

Maatwerk

We werken vanuit een persoonlijke aanpak. We duiken mee in het proces en leveren maatwerk door te kijken naar wat een groep in welke fase nodig heeft. Onze werkwijze passen we daarop aan. Niet alleen betreft de duur van de training (van een dagdeel, tot een dag, tot een traject van verschillende trainingsdagen), maar ook qua inhoud en prijscategorie.

Vanwege het dynamische en flexibele karakter van onze aanpak is ons trainingsaanbod geschikt voor alle fasen van een project: het droomstadium, de planningsfase, de uitvoerende stappen, het stadium van realisatie en periodes van evaluatie en doorgroei.

Ervaring

CLIPS gemeenschapstraining is gespecialiseerd in het coachen van gemeenschapsinitiatieven.

Dankzij het Global Ecovillage Network (GEN), dat al sinds begin jaren 90 actief is, kunnen we profiteren van de kennis en ervaring (good & bad practises) van bestaande ecodorpen. Het CLIPS model is gebaseerd op jarenlange ecodorpen-ervaringen en ook de trainers die hiermee werken zijn ervaringsdeskundigen in het gemeenschapsleven (bijvoorbeeld als bewoners van een ecodorp of mede-oprichters van een initiatief).

Hun kennis en kunde in het faciliteren van groepsprocessen zetten zij graag in om andere projecten te steunen en het proces van gemeenschapsvorming waar mogelijk te vergemakkelijken.

De CLIPS methode maakt gebruik van jarenlange internationale praktijkervaring van ecodorpen.

Netwerk

Het trainingsaanbod van CLIPS wordt verzorgd in nauwe samenwerking met het landelijke en Europese ecodorpennetwerk.

Dankzij een continue uitwisseling op nationaal en internationaal niveau zijn we betrokken bij nieuwe ontwikkelingen in het veld en profiteren we van de inzichten en ervaringen die door de jaren heen zijn opgedaan in de verschillende ecodorpen.

Trainingsaanbod

Aankomende trainingen

Contact

Wil je meedoen aan een landelijke CLIPS-training? Of heb je interesse in een training op maat voor een groep? Neem contact op via het contactformulier. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en uitsluitend gebruikt voor het organiseren van cursussen en trainingen.

 

Contactformulier

Ervaringen van deelnemers

“Gemeenschapstraining helpt om de groepsenergie doelgerichter in te zetten.”

“Gemeenschapstraining gaat over leren van ervaringsdeskundigen en pioniers die ons voor zijn gegaan op het avontuurlijke weg van het gemeenschapsleven.”