Ga naar de inhoud

Wat is een Ecodorp?

 

Een ecodorp is een burgerinitiatief van een gemeenschap die bewust ontworpen is door gezamenlijke participatieve processen in alle vier de dimensies van duurzaamheid (sociaal, ecologisch, economisch en cultuur), met als doel de sociale en natuurlijke omgeving te regenereren. Deze definitie komt van het Global Ecovillage Network, waar GEN-NL deel van uitmaakt.

Een ecodorp bestaat minimaal uit 8 volwassenen, maar er zijn ecodorpen van enkele honderden bewoners. Elk ecodorp heeft een proces voor het toelaten van nieuwe bewoners. Besluiten worden gezamenlijk genomen, waarbij ieder erkend en gehoord wordt.

Omdat elk ecodorp ontworpen wordt door de mensen die er leven, volgens hun eigen visie, omgeving, cultuur en interesse, is elk ecodorp uniek. Door samenwerking kunnen we wel van elkaar leren en elkaar stimuleren.

Eco-communities

Er zijn veel groepen die bestaan uit minder dan 8 volwassenen, of die zich niet persé ‘ecodorp’ willen noemen, maar wel heel ecologisch en sociaal bezig zijn en inhoudelijk aan de definitie voldoen. Deze groepen zijn misschien geen ‘dorp’, maar wel een gemeenschap. Daarom noemen we deze groepen ‘eco-communities’.