Ga naar de inhoud

Wiki's

Er zijn al veel oplossingen beschikbaar. We hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden. Juist door te delen versnellen we de transitie waar we inzitten en bouwen samen aan de nieuwe wereld. Ook kun je je eigen oplossingen uploaden en delen! Hier vind je drie inspirerende wiki’s vanuit ecodorpen, ecogemeenschappen en andere burgerinitiatieven zoals permacultuur en transitiontowns.

Wiki van Ecolise

De wiki van ECOLISE, het Europese netwerk voor door de gemeenschap geleide initiatieven op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering, bestaat deze wiki ter ondersteuning van compilatie, synthese en co-creatie van nieuwe kennis ter ondersteuning van het werk van ECOLISE-leden en -supporters, samen met gelieerde organisaties en netwerken.

Solutions Library

De wiki van GEN – de Solution Library – is een directory van duurzaamheidsoplossingen. Het biedt korte beschrijvingen, essentiële informatie, afbeeldingen en links voor meer informatie. Het is een plek waar oplossingen van over het hele internet worden verzameld in één gemakkelijk te doorzoeken platform om een duurzamere wereld te helpen creëren. Ons begrip van duurzaamheid heeft vijf dimensies: milieu, sociaal, economisch, cultureel / wereldbeeld en het hele systeem (dat alle vier de andere dimensies in één integreert). De oplossingen van de SL kunnen op basis van deze dimensies worden doorzocht via GEN’s kenmerkende mandala en/of per geografische regio.

Smart Rural 21
Het project “Voorbereidende actie voor slimme plattelandsgebieden in de 21e eeuw” (Smart Rural 21) is een tweeënhalf jaar durend project dat wordt ondersteund door de Europese Commissie (DG AGRI) met als algemeen doel dorpen te bevorderen en te inspireren om slimme dorpsbenaderingen en -strategieën in heel Europa te ontwikkelen en uit te voeren, en om conclusies te trekken en toekomstige beleidsinterventies voor slimme dorpen te ondersteunen. Het project startte in december 2019 en eindigt in juni 2022.