Ga naar de inhoud

Gemeenschapstraining (CLIPS)

Veel gemeenschapsprojecten lopen tegen dezelfde sociale uitdagingen aan. Hoe maak je van een collectieve droom realiteit? Hoe ga je om met individuele verschillen, meningsverschillen en conflicten in de groep? Wie neemt het voortouw en hoe draag je verantwoordelijkheden samen?

Een basis voor groepsprocessen

Vanuit GEN-NL ondersteunen we ecodorpen en wooninitiatieven in het proces van gemeenschapsvorming. Door middel van trainingen en advies helpen we groepen om sociale uitdagingen te overbruggen en te bouwen aan gezonde gemeenschappen. De ecodorpenbeweging heeft jarenlange praktijkervaring met de ontwikkeling van gemeenschapsprojecten wereldwijd en beschikt over waardevolle kennis en tools om groepen hierin te ondersteunen. Dit is gebundeld in een model voor gemeenschapstraining: CLIPS. De CLIPS-methode biedt een unieke benadering voor het faciliteren van een stabiele basis voor groepsprocessen en gemeenschapsvorming.

CLIPS is een internationaal programma voor gemeenschapstraining. De naam  staat voor Community Learning Incubator Programme for Sustainability. Het project is in 2017 tot stand gekomen binnen een samenwerking van het Europese ecodorpennetwerk (GEN Europe) en werd financieel ondersteund door Erasmus+.

“CLIPS biedt een waardevol framework voor alle groepen die met mensen werken.”

(deelnemer internationale CLIPS-training)

Ons aanbod

We bieden trainingen op maat en begeleiding aan groepen. Daarnaast organiseren we algemene trainingen voor mensen die zich verder willen bekwamen in facilitatietechnieken en de CLIPS-methode. CLIPS-trainingen kenmerken zich door een praktische en levendige aanpak met een speels karakter. Want zoals we bij de ecodorpen zeggen: if it’s not fun, it’s not sustainable. De CLIPS-methodiek is ontwikkeld door en voor ecodorpers en bouwt voort op jarenlange praktijkervaringen en inzichten van een groot aantal bestaande ecodorpen in Europa. Onze expertise in het vakgebied onderscheidt zich door maatwerk, ervaring en netwerk. 

Vanuit het landelijke CLIPS-team bieden we groepen passende gemeenschapstraining met een programma op maat. We duiken mee in het proces en leveren maatwerk door te kijken naar wat een groep in welke fase nodig heeft. Afhankelijk van de wensen en behoeften stellen we een programma samen. Bijvoorbeeld in de vorm van één trainingsdag of een trainingstraject verspreid over langere tijd.

Tijdens een CLIPS-training ervaren jullie krachtige werkvormen om de kernwaarden en collectieve identiteit van een gemeenschap te ondersteunen. Er worden concrete handvatten geboden om uitdagingen zichtbaar te maken en om te zetten in concrete stappen. Vaak wordt aandacht besteed aan communicatietechnieken, gedragen besluitvorming, methodes voor evaluatie en intervisie. Ook het vieren van successen mag niet ontbreken!

Benieuwd wat wij voor jullie kunnen betekenen? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek!

We organiseren regelmatige algemene workshops en trainingen om geïnteresseerden te laten kennismaken met de CLIPS-methode. We bieden daarnaast ook verdiepingstrainingen aan voor mensen die de wens hebben om binnen hun eigen project een actievere rol te spelen in groepsfacilitatie en gemeenschapsvorming. Houd de agenda in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief van GEN-NL om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

Eén van de eerste besluiten die je als gemeenschap moet nemen: hoe neem je besluiten en hoe organiseer je je gemeenschap? Veel ecodorpen omarmen sociocratie. De sociocratische waarden passen heel goed bij ecodorpen: erkenning van elk individu, gelijkwaardigheid, effectieve en dus gedragen besluitvorming, transparantie.

In een sociocratische structuur wordt gewerkt met consent besluitvorming, terugkoppeling en organisatie in kringen. De spelregels zijn in feite simpel, maar om ze te leren toepassen is voldoende training noodzakelijk. Vanuit CLIPS kunnen we hier een passende bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld in de vorm van een introductiedag of weekendtraining, diagnosestelling, monitoring gedurende langere tijd of training in facilitatie.

We beschikken over ervaren trainers, zowel voor advies in een bestaande besluitstructuur als voor het opzetten van een nieuwe sociocratische besluitvorming en organisatievorm. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Behalve trainingen staan wij ook open voor begeleiding en advies. We beschikken over een ervaren trainersteam en een groot netwerk bestaande uit experts op allerlei gebieden. Van sociale onderwerpen tot juridische kwesties. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden!

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan de pagina of mailen naar clips@gen-nl.nl.

Voor wie?

Het CLIPS-programma is ontwikkeld voor groepsprojecten waarin mensen nauw samenleven en/of -werken. Het helpt startende initiatieven op weg, maar vormt ook een verrijking voor bestaande projecten die streven naar meer doelgerichtheid, balans en harmonie in de groep. Ook buurtinitiatieven, coöperaties en organisaties kunnen baat hebben bij de CLIPS werkwijze!

Ervaringen van deelnemers

“Gemeenschapstraining helpt om de groepsenergie doelgerichter in te zetten.”

“CLIPS gaat over leren van ervaringsdeskundigen en pioniers die ons voor zijn gegaan op het avontuurlijke weg van het gemeenschapsleven.”

Meer weten?

De CLIPS-methodiek is ontwikkeld door en voor ecodorpers en bouwt voort op jarenlange praktijkervaringen en inzichten van een groot aantal bestaande ecodorpen in Europa.

CLIPS werkt met een holistisch model voor groepsprocessen. Het model is opgebouwd uit vijf lagen: individu (ik), gemeenschap (wij), intentie, structuur en praktijk. Deze lagen bieden vanuit verschillende invalshoeken een compleet en verhelderend perspectief op gemeenschapsontwikkeling.

Meer lezen over het CLIPS model.

Tijdens een CLIPS-training kunnen uiteenlopende ondewerpen aan bod komen. Denk aan:

  • Geweldloze communicatie
  • Dragon Dreaming
  • Sociocratie en consent besluitvorming

 

werkvormen, methodes en tools om groepen bij diverse sociale uitdagingen, zoals communicatie, besluitvorming en conflicthantering.

Ons aanbod wordt gefaciliteerd vanuit het CLIPS-team, dat verbonden is aan het landelijke en internationale ecodorpennetwerk (Global Ecovillage Network, GEN). De leden van het trainersteam hebben een professionele achtergrond als coach/trainer en zijn opgeleid in de CLIPS-methode. Als ervaringsdeskundigen hebben ze uit eigen hand ervaring met het gemeenschapsleven, waardoor ze als geen ander weten met welke processen en uitdagingen andere groepen te maken krijgen!

Meer over de trainers.

Een trainingsdag op maat kost rond de 950 euro. Dit is berekend voor een duo van twee trainers. Voor kleinere groepen is het mogelijk om een training aan te vragen met één trainer. Leden van GEN-NL krijgen 10% korting op de trainerskosten.

Wist je dat het ook mogelijk is om subsidie aan te vragen voor CLIPS-trainingen? Het initiatief Ecobosch heeft hier ervaring mee!

Door als groep bewust aan gemeenschapstraining te doen ontwikkel je samen inzicht in de fasen en processen die komen kijken bij gemeenschapsvorming. Je werkt aan realistische verwachtingen en leert anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en mogelijke tegenslagen. Hierbij maak je gebruik van de jarenlange ervaringen (good & bad practices) van andere ecodorpen die deze stappen ook hebben doorgemaakt en krijg je hulpmiddelen aangereikt om uitdagingen aan te pakken. Door hier als groep mee aan de slag te gaan, kunnen frustraties mogelijk worden voorkomen en kan energie doelgerichter worden ingezet, wat ten goede komt aan de verduurzaming van het groepsproces.

If it's not fun, it's not sustainable

Nieuws

CLIPS handboek

Voor de CLIPS-methode is een handboek ontwikkeld met uitleg over het model en alle belangrijke inzichten. De CLIPS-gids is beschikbaar in verschillende talen, waaronder het Nederlands. In 2023 hebben we deze compleet herzien en voorzien van geactualiseerde teksten en foto’s uit de Nederlandse ecodorpenwereld. Bestel de gedrukte versie in de webshop of vraag hieronder (gratis) de digitale versie aan.

Via onderstaand formulier kun je aangeven dat je interesse hebt in de digitale versie van de CLIPS-gids. Je krijgt deze dan direct per mail toegestuurd.

CLIPS gids NL 2023

CLIPS Materialen

Voor de CLIPS-methode zijn verschillende materialen ontwikkeld.

De internationale CLIPS website biedt achtergrondinformatie over het project en bijbehorende methodieken.

Tip: Gebruik de Self Assessment Tool om te kijken hoe jouw gemeenschap scoort op verschillende essentiële onderdelen.

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met het CLIPS-team. Stuur een e-mail naar clips@gen-nl.nl of vul het onderstaande formulier in. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en uitsluitend gebruikt voor het organiseren van cursussen en trainingen.

De kracht van CLIPS

Clipsbest-2

Maatwerk

We werken vanuit een persoonlijke aanpak. We duiken mee in het proces en leveren maatwerk door te kijken naar wat een groep in welke fase nodig heeft. Onze werkwijze passen we daarop aan. Niet alleen betreft de duur van de training (van een dagdeel, tot een dag, tot een traject van verschillende trainingsdagen), maar ook qua inhoud en prijscategorie.

Vanwege het dynamische en flexibele karakter van onze aanpak is ons trainingsaanbod geschikt voor alle fasen van een project: het droomstadium, de planningsfase, de uitvoerende stappen, het stadium van realisatie en periodes van evaluatie en doorgroei.

CLIPS Zuiderveld

Ervaring

CLIPS gemeenschapstraining is gespecialiseerd in het ondersteunen van gemeenschapsinitiatieven. Dankzij het Global Ecovillage Network (GEN), dat al sinds begin jaren 90 actief is, kunnen we profiteren van de kennis en ervaring (good & bad practises) van bestaande ecodorpen. Het CLIPS model is gebaseerd op jarenlange ecodorpen-ervaringen en ook de trainers die hiermee werken zijn ervaringsdeskundigen in het gemeenschapsleven (bijvoorbeeld als bewoners van een ecodorp of mede-oprichters van een initiatief). Hun kennis en kunde in het faciliteren van groepsprocessen zetten zij graag in om andere projecten te steunen en het proces van gemeenschapsvorming waar mogelijk te vergemakkelijken.

CLIPS WE InnEssence

Netwerk

Het trainingsaanbod van CLIPS wordt verzorgd in nauwe samenwerking met het landelijke en Europese ecodorpennetwerk (GEN). Dankzij een continue uitwisseling op nationaal en internationaal niveau zijn we betrokken bij nieuwe ontwikkelingen in het veld en profiteren we van de inzichten en ervaringen die door de jaren heen zijn opgedaan in de verschillende ecodorpen.

De methodiek is ontwikkeld in negen Europese landen, waaronder Nederland, en is gebaseerd op ervaringen en inzichten van een groot aantal bestaande ecodorpen in Europa. Een aantal bekende ecodorpen die hierbij betrokken zijn geweest zijn Findhorn (Schotland), Damanhur (Italië), Sieben Linden (Duitsland), Arterra Bizimodu (Spanje).