Ga naar de inhoud

CLIPS materialen

Binnen het internationale samenwerkingsproject van ecodorpen uit meer dan tien landen zijn een aantal materialen ontwikkeld voor de CLIPS-gemeenschapstrainingen. Deze zijn gratis te downloaden via de onderstaande links. Een aantal materialen zijn ook in gedrukte vorm beschikbaar.

Clips logo

Self Assessment Test

Als onderdeel van het CLIPS programma is een test ontwikkeld, die gemeenschappen zelf kunnen doen, om te kijken hoe ze scoren op verschillende essentiele onderdelen. Deze test kun je hier vinden.

Clipsmaterialen om Te Bestellen

CLIPS Gids

CLIPS is gebaseerd op lessen en inzichten van gevestigde ecodorpprojecten. Deze inzichten zijn uitgewerkt tot concepten en methoden die toepasbaar zijn voor elke groep die de waarde van gemeenschap erkent. Het CLIPS-pakket is getest en geëvalueerd door de gemeenschapsinitiatieven uit tien Europese landen. Bestel hier de Nederlandse gids voor € 14,50.

CLIPS mat

De CLIPS-mat geeft het CLIPS-gemeenschapsmodel weer. De mat is bruikbaar om het CLIPS-model uit te leggen en om met groepen te werken. Hij is geschikt voor talloze oefeningen, van zelfonderzoek tot het analyseren van concrete situaties. De mat is gedrukt op flexibel PES Outdoor 225 g/m2 (milieuvriendelijk materiaal, geen PVC) en is lichtgewicht, makkelijk opvouwbaar en goed afwasbaar. Ook geschikt voor buiten gebruik. De mat is leverbaar in 2 maten: 2x2m en 3x3m. De prijzen zijn inclusief bezorgkosten in Nederland en België.

Gratis te downloaden

CLIPS gids

CLIPS is gebaseerd op lessen en inzichten van gevestigde ecodorpprojecten. Deze inzichten zijn uitgewerkt tot concepten en methoden die toepasbaar zijn voor elke groep die de waarde van gemeenschap erkent. Het CLIPS-pakket is getest en geëvalueerd door de gemeenschapsinitiatieven uit tien Europese landen. Download hier de Nederlandse gids.

CLIPS methodes

Op de Europese CLIPS-website vind je talloze methoden die gebruikt kunnen worden voor gemeenschapsvorming. Een aantal van de belangrijkste methodieken zijn samengevoegd in een deze praktische en inspirerende handleiding. De Nederlandse versie kun je hier downloaden.

CLIPS spel

Dit spel is een nabootsing van groepsdynamiek in groepen die hecht samenwerken of -leven. De opzet van het spel is gebaseerd op het CLIPS-model, ontworpen om groepsprocessen te ondersteunen middels horizontale organisatiestructuren. Spelers worden uitgenodigd tot storytelling en voeren gezamenlijke opdrachten uit. Hoe meer je je fantasie gebruikt, hoe meer plezier je zult hebben! Download hier het spel in het Nederlands.