Meteen naar de inhoud

CLIPS materialen

Tijdens het internationale samenwerkingsproject van ecodorpen uit 10 landen zijn een aantal materialen ontwikkeld voor de CLIPS-gemeenschapstrainingen. Deze zijn gratis te downloaden via de onderstaande links. De CLIPS-gids is in het Nederlands ook in gedrukte vorm verkrijgbaar, klik op deze link om de CLIPS-gids te bestellen.

CLIPS gids

CLIPS is gebaseerd op lessen en inzichten van gevestigde ecodorpprojecten. Deze inzichten zijn uitgewerkt tot concepten en methoden die toepasbaar zijn voor elke groep die de waarde van gemeenschap erkent. Het CLIPS-pakket is getest en geëvalueerd door de gemeenschapsinitiatieven uit tien Europese landen. Download of bestel hier de Nederlandse gids.

CLIPS methode

Op de Europese CLIPS-website vindt je talloze methoden die gebruikt kunnen worden voor gemeenschapsvorming. Een aantal van de belangrijkste methodieken zijn samengevoegd in een handleiding. Deze is in het Nederlandse te downloaden via deze link.

CLIPS spel

Dit spel is een nabootsing van groepsdynamiek in groepen die hecht samenwerken of -leven. De opzet van het spel is gebaseerd op het CLIPS-model, ontworpen om groepsprocessen te ondersteunen middels horizontale organisatiestructuren. Spelers worden uitgenodigd tot storytelling en voeren gezamenlijke opdrachten uit. Hoe meer je je fantasie gebruikt, hoe meer plezier je zult hebben! Download hier het spel in het Nederlands.