Ga naar de inhoud

Introductiecursus ecodorpen

Wil je graag in een ecodorp of gemeenschap wonen? Of zelf een ecologisch (woon)project oprichten? Doe mee met de Ecodorpen Introductiecursus en verbind je met het gedachtegoed van de ecodorpenbeweging!

In een programma van vijf dagen verken je het holistische spectrum van duurzaamheid in de vier dimensies: ecologisch, sociaal, economisch en wereldbeeld. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

permacultuur & regeneratieve landbouw
– duurzaam bouwen & ontwerpen
communicatie & gemeenschapsvorming
organisatiestructuur & besluitvorming
lokale economie
– juridische en financiële kwesties voor gemeenschapsprojecten

Je eigen wensen komen aan bod middels allerlei oefeningen waarbij je jezelf en elkaar leert kennen. Het programma is deels buiten, zeker bij mooi weer. Tijdens de cursusweek onderzoek jij je eigen drijfveren. Waar word jij blij van en wat is er waardevol voor jou? Je gaat op zoek naar de diepere waarden voor jou in het leven en hoe je deze kunt manifesteren in de wereld. Met de kennis die je tijdens het programma opdoet ben je voorbereid om stappen te zetten naar de realisatie van je eigen duurzame droom of de droom van het initiatief waarbij je bent aangesloten of waar je wilt gaan aansluiten. Na afloop van de week ontvang je een certificaat van deelname dat je kunt tonen aan je ecodorp of gemeenschap naar keuze.

“Een compacte intensieve cursus waar de verschillende aspecten van een ecodorp aan bod komen. Ik heb veel geleerd, zowel persoonlijk als voor het goed functioneren van een groep.”

Gert

deelnemer introductiecursus
ecodorpen 2023

Meedoen?

Ben je enthousiast over de Introductiecursus Ecodorpen? Meld je dan aan voor de eerstvolgende cursusweek! Kijk in de agenda of neem contact op voor de mogelijkheden.

Nieuws

Meer info

Ecovillage Design Education - EDE

De vijfdaagse introductiecursus is geïnspireerd op het internationale EDE-programma (Ecovillage Design Education), ontwikkeld door Gaia Education in nauwe samenwerking met het Global Ecovillage Network (GEN).

Ecodorpen hebben decennialang geëxperimenteerd met manieren om menselijke creativiteit en solidariteit te ontwikkelen ten behoeve van het ontwerpen van regeneratieve culturen en samenlevingen waar zowel mens als planeet kunnen gedijen. Het EDE-programma verkent wat ecodorpen hebben ontwikkeld op sociaal, ecologisch, economisch en culturele gebied. Dit is online te volgen, maar wordt ook in verschillende landen aangeboden in de vorm van een intensieve training van meerdere weken.

EDE in Nederland
Deelname aan een EDE is een behoorlijke investering, die zonder meer de moeite waard is. Maar omdat dit niet voor iedereen mogelijk is, kiezen we ervoor om in Nederland de cursus in een aangepaste en verkorte versie aan te bieden en zo laagdrempelig toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ook een vijfdaags programma biedt een intensieve kennismaking met het holistische spectrum van duurzaamheid en mogelijkheden voor persoonlijke transformatie.

Impressies

Van 14-18 augustus 2023 was de eerste ecodorpen introductiecursus van GEN-NL. Deze vond plaats op de Vlierhof. Vijftien deelnemers kregen een intensieve training over de vijf dimensies van ecodorpen: de ecologische, sociale, economische en wereldbeelddimensie en de vijfde integrale benadering. Een zevental trainers nam ons mee op een reis door het ecodorpengedachtegoed. Voor velen ook een verdieping over persoonlijke vragen en keuzes. Al met al een fantastische week: mensen die elkaar vooraf niet kenden eindigden als een hechte groep!

Ervaringen van deelnemers

“Voor degene die overweegt in een ecodorp te gaan wonen, een ecodorp op wil zetten, wil ervaren wat een ecodorp is: een absolute must. En als kers op de taart ervaarde ik persoonlijke groei.”

Bartele Kielstra
introductiecursus
ecodorpen 2023

“Bijzondere week, waarin alle elementen en basisprincipes van een ecodorp aan bod komen. In korte tijd in zoveel dimensies ervaren hoe je een waardevol netwerk bouwt en ook zelf weer een herwaardering krijgt over jouw rol.”

Yvon
introductiecursus
ecodorpen 2023

“Wil je kennismaken met de belangrijkste aspecten van een ecodorp… Deze ecodorpen-introductieweek biedt je een rijke ervaring met de vele aspecten van leven in een ecodorp. Mooie combinatie van theorie en praktijk, diversiteit aan expertise + trainers maakt het een heel waardevolle ervaring.”

Eva
introductiecursus
ecodorpen 2023

EcodorpenCursus 2024

De volgende introductiecursus ecodorpen staat gepland voor woensdag 26 juni tot en met zondag 30 juni 2024 bij Ecodorp Bergen.

Locatie en verblijf
We zijn te gast op Ecodorp Bergen bij Alkmaar. Je kunt overnachten in je eigen tent of camper of op een kamer. De maaltijden worden verzorgd en zijn vegetarisch/veganistisch en biologisch.

Over de trainers
De trainers zijn verbonden aan GEN-NL, hebben een achtergrond als coach/trainer en zijn ervaringsdeskundigen in het ontwikkelen van een ecodorp. Naast hun specifieke kennis hebben zij door praktijkervaring expertise ontwikkeld als bewoner van een ecodorp en/of als mede-oprichter van een initiatief.

De trainers zijn o.a. Monique Wijn van De Godin, eetbaar landschap en Fedde Jorritsma van Local Wise, beide van Ecodorp Land van Aine, Bas Visser van de Zwerm in Winterswijk, Henry Mentink van het Veerhuis en Paul Hendriksen van Aardehuizen. Lees hier meer over de trainers.

“Wat een kennis en wijsheid! Top trainers die heel toegankelijk zijn, en zo fantastisch, hun bereidheid deze wijsheid te delen. Ik ben groot fan van deze training”

Eline van de Kam

deelnemer introductiecursus
ecodorpen 2023

Voor wie?
De introductiecursus ecodorpen is voor iedereen die wil aansluiten bij een ecodorp, nieuw is bij een ecodorp of een duurzaam initiatief wil starten. Dit hoeft natuurlijk geen ecodorp te zijn, het kan ook een ander duurzaam initiatief volgens hetzelfde gedachtegoed. Er is plek voor 25 deelnemers.

De trainingskosten
De kosten voor de trainingsdagen bestaan uit een vast en een flexibel deel.
Voor deelname inclusief verblijf en maaltijden betaal je bij aanmelding €300,-, €350,- of €375,- (afhankelijk van je overnachtingskeuze).

De feitelijke kosten die we als organisatie moeten maken voor deze mini-EDE zijn echter hoger. Maar om de drempel zo laag mogelijk te maken voor iedereen, vragen we pas na afloop van het programma om een aanvullende donatie naar waardering voor de training. We suggereren €100,- als richtbedrag, maar het is aan jou om te bepalen wat je het waard vond, in combi met wat je financieel kunt (bij)dragen. Dankzij deze donaties kunnen we dit soort trainingen blijven aanbieden!

Voor deze Ecodorp vijfdaagse geldt deze annuleringsregeling.

Voor vragen kun je contact opnemen met mara.andriessen@gen-nl.nl.

Aanmelden
Totaal


Contact