Ga naar de inhoud

Introductiecursus ecodorpen

Zou je graag in een ecodorp of woongemeenschap willen wonen? Of wil je zelf een ecologisch (woon)initiatief starten? De Introductiecursus Ecodorpen biedt je de kans om je op een laagdrempelige manier te verbinden met het gedachtegoed van de ecodorpenbeweging.

In een programma van vijf dagen gaan we de verschillende dimensies van duurzaamheid langs: ecologisch, sociaal, economisch en wereldbeeld. Holistisch denken & ontwerpen staat hierbij centraal. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: permacultuur, deep ecology, voedselbossen, gemeenschapsvorming, verbindende communicatie, gedragen besluitvorming en lokale economie.

Tijdens de cursusweek onderzoek jij je eigen drijfveren. Waar word jij blij van en wat is er waardevol voor jou? Je gaat op zoek naar de diepere waarden voor jou in het leven en hoe je deze kunt manifesteren in de wereld. Met de kennis die je tijdens het programma opdoet ben je voorbereid om stappen te zetten naar de realisatie van je eigen duurzame droom of de droom van het initiatief waarbij je bent aangesloten of waar je wilt gaan aansluiten. Na afloop van de week ontvang je een certificaat van deelname.

Meedoen?

Ben je enthousiast over de Introductiecursus Ecodorpen? Meld je dan aan voor de eerstvolgende cursusweek! Kijk in de agenda of neem contact op voor de mogelijkheden.

Nieuws

Meer info

Ecovillage Design Education - EDE

De vijfdaagse introductiecursus is geïnspireerd op het internationale EDE-programma (Ecovillage Design Education), ontwikkeld door Gaia Education in nauwe samenwerking met het Global Ecovillage Network (GEN). Ecodorpen hebben decennialang geëxperimenteerd met manieren om menselijke creativiteit en solidariteit te ontwikkelen ten behoeve van het ontwerpen van regeneratieve culturen en samenlevingen waar zowel mens als planeet kunnen gedijen. Het EDE-programma verkent wat ecodorpen hebben ontwikkeld op sociaal, ecologisch, economisch en culturele gebied. Dit is online te volgen, maar wordt ook in verschillende landen aangeboden in de vorm van een intensieve training van meerdere weken.

EDE in Nederland
Deelname aan een EDE is een behoorlijke investering, die zonder meer de moeite waard is. Maar omdat dit niet voor iedereen mogelijk is, kiezen we ervoor om in Nederland de cursus in een aangepaste en verkorte versie aan te bieden en zo laagdrempelig toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ook een vijfdaags programma biedt een intensieve kennismaking met het holistische spectrum van duurzaamheid en mogelijkheden voor persoonlijke transformatie.

Impressies

Van 14-18 augustus 2023 was de eerste ecodorpen introductiecursus van GEN-NL. Deze vond plaats op de Vlierhof. Vijftien deelnemers kregen een intensieve training over de vijf dimensies van ecodorpen: de ecologische, sociale, economische en wereldbeelddimensie en de vijfde integrale benadering. Een zevental trainers nam ons mee op een reis door het ecodorpengedachtegoed. Voor velen ook een verdieping over persoonlijke vragen en keuzes. Al met al een fantastische week: mensen die elkaar vooraf niet kenden eindigden als een hechte groep!

Ervaringen van deelnemers

Deze week heeft me meer gebracht dan ik van te voren had kunnen bedenken.

photo_2022-10-12_10-40-13-1.jpg

Deelnemer

Introductiecursus ecodorpen 2023

Deze vijfdaagse is echt ideaal als je overweegt om in een ecodorp of woongemeenschap te gaan wonen. En als kers op de taart persoonlijke groei.

photo_2022-10-12_10-40-13-1.jpg

Deelnemer

Introductiecursus ecodorpen 2023

Volgende training

De volgende introductiecursus ecodorpen staat gepland voor woensdag 26 juni tot en met zondag 30 juni 2024 bij Ecodorp Bergen.

Locatie en verblijf
We zijn te gast op Ecodorp Bergen bij Alkmaar. Je kunt overnachten in je eigen tent of camper of op een kamer. De maaltijden worden verzorgd en zijn vegetarisch/veganistisch en biologisch.

Over de trainers
De trainers zijn verbonden aan GEN-NL, hebben een achtergrond als coach/trainer en zijn ervaringsdeskundigen in het ontwikkelen van een ecodorp. Naast hun specifieke kennis hebben zij door praktijkervaring expertise ontwikkeld als bewoner van een ecodorp en/of als mede-oprichter van een initiatief.  De trainers zijn o.a. Monique Wijn van De Godin, eetbaar landschap en Fedde Jorritsma van Local Wise, beide van Ecodorp Land van Aine, Bas Visser van de Zwerm in Winterswijk, Ralph Nelissen en Dieuwke Reuvers van de Vlierhof en Henry Mentink van het Veerhuis.

Lees hier meer over de trainers.

De trainingskosten
De kosten voor deze vijfdaagse training zijn €300,-. We vragen een deel hiervan vooraf (€150,-). Na afloop vragen we je een donatie naar wat je deze training waard vindt. Met jouw donatie maak je ook deze training mogelijk voor volgende cursisten.

De kosten inclusief verblijf en maaltijden zijn:
Overnachten in een tent: €350,-
Overnachten op een kamer of in eigen camper: €375,-

Voor wie is deze training
Voor iedereen die wil aansluiten bij een ecodorp of de laatste jaren is aangesloten bij een ecodorp. Voor iedereen die een duurzaam initiatief wil starten. (Dit hoeft geen ecodorp te zijn kan ook een ander duurzaam initiatief zijn) 

Er kunnen maximaal 25 deelnemers meedoen.
Voor deze Ecodorp vijfdaagse geldt deze annuleringsregeling.

AanmeldenTotaal


Contact