Ga naar de inhoud

Aanbevolen adviseurs

Elk initiatief of gemeenschap krijgt te maken met vergelijkbare vragen en thema’s:

  • hoe creëer je een fijne groep
  • hoe vind je een stuk grond
  • hoe benader je een gemeente
  • wat voor rechtsvormen zijn passend
  • hoe kom je aan geld
  • hoe zet je een passende financiële structuur op.

Allemaal vragen en nog veel meer, die tegelijkertijd samenhangen met wat voor groep je wilt realiseren:

  • hoe groot is je ideale groep,
  • wil je op het platteland of stedelijke gebied
  • nieuwbouw of bestaande bouw
  • zelfbouw of laten bouwen

Gelukkig zijn er een aantal mensen met ervaring en deskundigheid die groepen graag willen begeleiden. Lees hieronder meer over adviseurs die kunnen ondersteunen met het realiseren van jullie project.

Aanbevolen adviseurs:

Juridisch

Bas Visser

Onno van Bekkum

Gemeente

Mieke Elzinga

Financieel

Nellie

Eigendom en bezit

Monique-vierkant

Monique Wijn

Mijn naam is Monique Wijn (1958). Ik ben betrokken bij de oprichting van Ecodorp Land van Aine sinds 2014. Mijn motivatie voor het ecodorp is het leren samenwerken en samenleven met mensen vanuit hartverbinding en het leven van een leefstijl dicht bij de natuur en gebaseerd op ecologische waarden. Mijn missie als bioloog is om de aarde en haar levensvormen te ondersteunen naar meer overvloed en regeneratie van aarde en biodiversiteit.

Geïnspireerd door bezoeken aan ecodorpen in het buitenland heb ik in 2013 het Nederlandse ecodorpennetwork (GEN-NL) (mede)opgericht en ben ik actief bestuurslid hiervan (Global Ecovillage Network-Nederland). Tevens ben ik partner in verschillende projecten van GEN-Europa.

In 2015 was ik mede-oprichter van een Europese project (CLIPS) voor trainingen over gemeenschapsvorming. Hier heb ik me mogen ontwikkelen richting het faciliteren van groepen in gemeenschapsvorming, van droomfase tot realisatie, van besluitvorming tot omgaan met verschillen en spanningen. Ik heb me hiervoor verdiept in verschillende technieken als Dragon Dreaming, Forum, Way of Council, Deep Ecology, Sociocratie, Deep Democracy, Communicatie van het hart en meer. Sinds 2017 geef ik gemeenschapstrainingen in Nederland.

Als permacultuur- en voedselbosontwerper en docent is de  natuur een belangrijke inspiratie voor mij, evenals spirituele leraren als Thomas Hübl, Christine von Dreijen, Eckhart Tolle en Mooji.

monique.wijn@gen-nl.nl

Paul Hendriksen nw uitsnede

Paul Hendriksen

Mijn naam is Paul Hendriksen. In 1967 geboren en getogen als kind van de IJssel , heb ik stroom op- en afwaarts in diverse gemeenten gewoond. Voorlopig eindpunt (zeg nooit nooit) is Olst, waar ik in een van de zelfgebouwde en zelfvoorzienende huizen woon als onderdeel van het hier gevestigde Aardehuis ecodorp.

In de tien jaar die voor mij lagen tussen de eerste droom in 2005 over zoiets en de realisatie voor een gemeenschap van ca. 75 mensen, heb ik ontzettend veel geleerd. Over gemeenschapsopbouw, innerlijke conflicten en hoe die zich in de buitenwereld kunnen manifesteren, inclusieve besluitvorming, het spanningsveld tussen droom en daad ofwel ideaal en realiteit, en al die talloze andere dingen die komen kijken bij het letterlijk laten landen van de wens om een eco-woongemeenschap te starten, te behouden en te laten groeien en bloeien.

Tijdens die reis stond ik mede aan de wieg van de Transitiebeweging in Nederland en ook van wat nu GEN Nederland is. Leidraad bij dat alles is mijn diepe liefde voor onze mooie planeet en alles wat leeft. De daaraan gekoppelde ernstige bezorgdheid over de crises in biodiversiteit en klimaat heb ik de afgelopen paar jaar kunnen vertalen in werk aan lokale groepen-opbouw voor Extinction Rebellion. Kortom, ik heb me via onderdompeling in de praktijk gespecialiseerd in werken met en voor door idealen gedreven groepen in om het even welk stadium van hun bestaan.

De methodiek die we bij CLIPS hanteren, sluit daar naadloos op aan.

paul.hendriksen@gen-nl.nl

Fredjan Twigt

Fredjan studeerde architectuur en studeerde af op betaalbare passieve zonnewoningen. Na zijn afstuderen werkte hij zeven jaar in Afrika voor de VN in projecten voor plattelandsontwikkeling. Hij werd sterk gemotiveerd door de sociale rijkdom van de plattelandsgemeenschappen.

Na deze periode deed hij verschillende projecten over de hele wereld op het gebied van geschikte technologie. Zeilen en fietsen zijn zijn passie en hij ontwikkelde een zeilfiets.

Hij raakte geïnteresseerd in de ecodorpenbeweging en initieerde Ecodorp Bergen in 2010, wat resulteerde in het eerste volwaardige lid van GEN in Nederland. Hij raakte geïnteresseerd in besluitvorming nadat hij zich realiseerde dat dit een cruciaal onderwerp is om gemeenschappen succesvol te maken. Hij volgde een 4-jarige opleiding aan het centrum voor sociocratie in Nederland en begon zijn eigen trainingsmethoden voor gemeenschappen te ontwikkelen met minder theorie en meer fysieke oefeningen om sociocratie écht te begrijpen. Hij introduceerde sociocratie in zijn eigen gemeenschap en hij gaf workshops in gemeenschappen in heel Europa. Ook was hij betrokken bij het initiëren van het landelijke ecodorpennetwerk, GEN-NL. In 2017 volgde hij de opleiding CLIPS voor trainers in Duitsland.

fredjan.twigt@gen-nl.nl

IMG_0198

Mara Andriessen

Mijn naam is Mara Andriessen (1995). Het is nog niet zo lang geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met wereld van de ecodorpen, maar in die korte tijd ben ik me er enorm thuis gaan voelen.

Voor mij is een ecodorp een plek waar alles waar ik waarde aan hecht samenkomt. Ik wil me er daarom ook graag voor inzetten dat deze vorm van samenleven door meer mensen ontdekt en ervaren wordt. Ik vind groepsprocessen fascinerend, maar heb als deel van ecodorp Zuiderveld in Nijmegen ook ervaren dat er bij gemeenschapsvorming heel wat komt kijken.

Via CLIPS hoop ik initiatieven en projecten te ondersteunen in deze sociale processen. Samenleven is soms een enorme uitdaging, maar wel een die we met zijn allen kunnen aangaan om een verschil te maken in de wereld.

mara.andriessen@gen-nl.nl