Ga naar de inhoud

ECodorpcursus TRAINERSTEAM

De Ecodorp training wordt gefaciliteerd vanuit een team, dat verbonden is aan het landelijke en internationale ecodorpennetwerk (Global Ecovillage Network, GEN). De leden van het trainersteam hebben een achtergrond als coach/trainer en zijn ervaringsdeskundigen in het gemeenschapsleven. Zij hebben door hun leven in een ecodorp praktijkervaring in alle vier de dimensies als bewoners van ecodorpen of mede-oprichters van een initiatief. Elke trainer is expert in één of meerdere dimensies.

Lees hieronder meer over de trainers die zijn verbonden aan het landelijke Ecodorpen-team.

Ecologische dimensie

Dieuwke

Dieuwke Reuvers

Na 20 hotel management, zet ik me nu volledig in voor duurzaamheid en dat doe ik op verschillende manieren: -via mijn bedrijf the Butterfly Impact werk ik aan verschillende projecten -als Ambassadeur van Fairbnb.coop in Amsterdam -het uitzetten van Footprint Challenges https://www.footprintchallenge.nl Amsterdam hotel editie begin 2020 -Mede organisator van Reinvent Tourism Festival van 23 mei tot 1 Juni -begeleiding voor mensen en bedrijven die willen veranderen op gebied van duurzaamheid -spreker & inspiratie sessies -Klimaatgesprek coach via https://www.klimaatgesprekken.nl -oprichter van Trash Hero Amsterdam die deel is van de wereld wijde organisatie trashhero.org

Ik leef als wanna be zerowaster en heb recentelijk ontdekt dat ik redelijk groen vingers heb!

Mijn droom: Dat we samen in de doughnut gaan leven.

LinkedIn

Fedde Jorritsma

Geboren en getogen in de provincie Groningen en over de hele wereld gewoond en gewerkt. Na mijn MSc studies land & watermanagement in Wageningen en BSc aquatische ecotechnologie, heb ik 7 jaar milieuprojecten in het buitenland gecoördineerd, met name in Centraal Azië. We trainden lokale partners in het produceren en exploiteren van zonneboilers, ecologische sanitatie en watervoorzieningen. Hier heb ik een passie ontwikkeld voor een lokale samenwerking tussen mens, natuur en techniek. Sinds 2013 ben ik terug in Nederland en heb ik meegeholpen het ecodorp te laten landen. Daarnaast heb ik LocalWise opgericht en noem ik mezelf Kringloop-coach. Samen met Annemieke woon ik in het ecodorp in een oude vriescontainer omgebouwd tot off-grid woning. Regenwater wordt drinkwater, afvalwater wordt gezuiverd, en de zon geeft ons energie. Ik ervaar steeds meer de synergie in de lokale samenwerking op het ecodorp tussen mens, natuur en techniek. Dat maakt me betrokken en bewust, een proces van ego naar eco.

Local Wise

Sociale dimensie

Monique-vierkant

Monique Wijn

Opgeleid als bioloog, BD-boer en permaculturist run ik sinds 2002 mijn bedrijf De Godin, eetbaar landschap met een zadenwebshop, als voedselbosontwerper en docent. In 2013 heb ik het ecodorpennetwerk GEN-NL opgericht en samen met anderen Ecodorp Land van Aine in Ter Apel. Mijn motivatie voor het ecodorp is het leren samenwerken en samenleven met mensen vanuit hartverbinding en het leven van een leefstijl in verbinding met de natuur en gebaseerd op ecologische waarden. Mijn missie als bioloog is om de aarde en haar levensvormen te ondersteunen naar meer overvloed en regeneratie van aarde en biodiversiteit.

In 2015 was ik initatiefnemer van de Europese trainingen voor gemeenschapsvorming (CLIPS). Ik heb me mogen ontwikkelen richting als trainer van groepen in gemeenschapsvorming, van droomfase tot realisatie, van besluitvorming tot omgaan met conflicten en spanningen. Ik heb me geschoold in verschillende methoden waaronder Dragon Dreaming, Forum, Way of Council, Deep Ecology, Sociocratie, Deep Democracy, Communicatie van het hart, shamanisme en opstellingswerk. Sinds 2017 geef ik gemeenschapstrainingen in Nederland.

De Godin, eetbaar landschap

monique.wijn@gen-nl.nl

Fredjan Twigt

Fredjan studeerde architectuur en studeerde af op betaalbare passieve zonnewoningen. Na zijn afstuderen werkte hij zeven jaar in Afrika voor de VN in projecten voor plattelandsontwikkeling. Hij werd sterk gemotiveerd door de sociale rijkdom van de plattelandsgemeenschappen.

Na deze periode deed hij verschillende projecten over de hele wereld op het gebied van geschikte technologie. Zeilen en fietsen zijn zijn passie en hij ontwikkelde een zeilfiets.

Hij raakte geïnteresseerd in de ecodorpenbeweging en initieerde Ecodorp Bergen in 2010, wat resulteerde in het eerste volwaardige lid van GEN in Nederland. Hij raakte geïnteresseerd in besluitvorming nadat hij zich realiseerde dat dit een cruciaal onderwerp is om gemeenschappen succesvol te maken en volgde een 4-jarige opleiding aan het centrum voor sociocratie in Nederland en ontwikkelde eigen trainingsmethoden met o.a. fysieke oefeningen om sociocratie écht te begrijpen. Hij introduceerde sociocratie in zijn eigen gemeenschap en hij gaf workshops in gemeenschappen in heel Europa. Hij was betrokken bij het initiëren van GEN-NL. In 2017 volgde hij de opleiding CLIPS voor trainers in Duitsland.

fredjan.twigt@gen-nl.nl

Economische dimensie

Henry Mentink

Henry Mentink

De Nederlander Henry Mentink is een veelzijdig ondernemer. Hij is 70 en staat vol in het leven, is positief en goedlachs. Een realistische idealist noemt hij zichzelf. Met MyWheels maakte hij autodelen groot in Nederland. Hij is ook de oprichter van het Veerhuis – Voor de Aarde in Varik, een dorp in de provincie Gelderland op zo’n 30 kilometer van Nijmegen. Als erfenisbeheerder laat hij zich daarbij inspireren door de bekende Nederlandse kunstenaar Pieter Kooistra. Ook zijn nieuwste project, een krui-tocht naar Parijs om daar bij het hoofdkantoor van Unesco de planeet Aarde voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst, vindt zijn oorsprong bij het gedachtegoed over de nieuwe economie dat Kooistra naliet: “Zijn idee was dat als je de oude economie wil veranderen je weerstand oproept. Daarom was zijn voorstel een nieuwe economie naast de oude te bouwen.”

Het Veerhuis

Bas Visser

Bas Visser is jurist, gespecialiseerd in boomrecht. 

Daarnaast geeft hij ecodorpen en startende communities advies op juridisch en organisatorisch gebied.

mr. B.M. (Bas) Visser, jurist en bomenvakman

Boomjuristen

Culturele dimensie of Wereldbeeld

Ralph Nelissen

Ralph Nelissen

Mijn naam is Ralph Nelissen en dit is mijn missie: mensen begeleiden in ‘Hart-Gedragen Leiderschap’ waarin hart en lichaam zijn verbonden.

Ik ken mezelf als een man die heel lang bang is geweest om vanuit mijn eigen kracht te leven, omdat ik niet wist hoe ik om kon gaan met emoties en gevoelens die in mij leefde.

Het vermogen om mezelf te spiegelen was er niet omdat ik geen anker (innerlijke veiligheid) in mezelf ervaarde, wat er ook voor zorgde dat ik richting miste en niet op mijn plek stond.

Maar ik heb ontdekt dat het anders en die ervaringen deel ik graag met jou.
Maak je daadkracht wakker en ga op je plek staan. Neem verantwoordelijkheid en ga doen waarvoor je hier bent gekomen. Het is mogelijk om jezelf te ontslaan van lasten die jou nog tegenhouden om volledig te leven. Kies voor Liefde, waarheid en zichtbaarheid.

Pad van de Man

Bas Visser

Bas Visser, coach, druide en boomjurist. Mijn thema’s zijn: Stilte, Liefde, Eenvoud & Overvloed
Als coach en druïde kan ik je bijstaan op je levenspad.

Laten we moeiteloos spiralen door het leven:

stilte, rust en bezinning in de natuur, inzichtwandelingen, zin- en visievinding in het bos, bruikbare planten en wildpluk wandelingen, overvloedmeditaties, aanleg en beheer paradijsnatuur, altijd voldoende geld, oneindig veel liefde, Ecocommunity De Zwerm, Anastasia project “Levensland”

Ook vieringen, rituelen, coaching, vuur- en danskringen…

Bas Visser, coach en druide