Ga naar de inhoud

Verslag CLIPS training september 2023

Cursus CLIPS Gemeenschapstraining

Op zondag 24 september 2023 kwamen we in Stokershorst aan om de CLIPS-training te volgen. CLIPS staat voor Community Learning Incubator Programme for SustainabilityWij zijn met vijfentwintig mensen wonende in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, die via de vijf deelnemende organisaties Habitat & Participation, GEN-NL, Cooperative Oasis, Samenhuizen en Miethäuser Syndicat een uitnodiging tot deelname ontvingen.

De training was ingedeeld in verschillende lagen: van de Ik naar de Wij, en via Intentie naar Structuur en Praktijk. De tijd vloog snel voorbij. Zo gaat dat in een gedreven groep mensen die van elkaar willen leren. Eén ding was zeker: de kok was toch hét geheime bindmiddel. Zijn maaltijden maakten iedereen gelukkig.

Tegen de helft van de training waren we een eensgezinde samenhangende groep geworden. Onze gemeenschappelijke Dragon Dream had daar goed voor gezorgd. We droomden van community ´s die samenwerken voor een duurzame wereld. Diezelfde dag nog traden we in dialoog met een plant of dier via een oefening uit de diepe ecologie. Sociocratie gaf ons vervolgens een duidelijke structuur die naast efficiëntie, transparantie en gelijkwaardigheid ook elk individu eert.  

Op donderdag kregen we geweldige tools om conflicten in goede banen te leiden. Ze zeggen wel eens dat conflicten een uitnodiging zijn om diepere banden te smeden. Wel, deze tools bleken de stelling gelijk te geven. Het werd een intense mooie week met een fantastisch eindfeest. Zoveel talenten en zoveel mogelijke vervolgprojecten!

Dit was een week die naar meer verlangt, die hoop en moed voor de toekomst bracht. Dank jullie wel allemaal. Tot nog eens!

Sofie Baeke