GEN International gaat een wereldwijd project starten om de kennis van ecodorpen te delen met hun regio. Het project heet Keystone Communities. Het komt van de naam Keystone Species, soorten die een keten van positieve veranderingen in een ecosysteem kunnen hebben, zoals wolven, beren of haaien. Bekijk het filmpje How wolves change rivers en je beseft hoeveel impact één soort kan hebben. Kunnen ecodorpen dat ook? Een directeur van één van onze ministeries heeft een keer vijf rijksambtenaren naar Spanje gestuurd om ecodorpen te bezoeken die al tientallen jaren bestonden. Ze moesten onderzoeken of de ecodorpen hun directe natuurlijke omgeving hadden verbeterd en of ze een positieve impact hadden gehad op de transitie van Spanje naar een duurzame samenleving. Het antwoord was ja op beide vragen en die directeur heeft toen een presentatie gegeven aan alle 80 directeuren van zijn ministerie om te laten zien dat ecodorpen echt impact maken!
Ecodorp Boekel is al lid van Keystone Communities en we hopen dat ook de andere ecodorpen mee willen doen. Als je als ecodorper actief participeert aan één van de werkgroepen, kun je daar zelfs een vergoeding voor krijgen.
Keystone Communities begint met een online cursus van 8 modules voor bewoners van gevestigde ecodorpen waarin ze alles leren van het 1,5 jaar durend project Ecovillage Resilience, dat vorig jaar is afgerond. De kennis en ervaring van 20 ecodorpen wereldwijd en een heleboel wetenschappelijk onderzoek rond klimaatverandering en de polycrisis is geconcentreerd in deze cursus ‘Weaving Resilience’ (lees brochure). Het gaat niet alleen om de klimaatcrisis voor je regio of je ecodorp, maar ook een verkenning van je eigen positie ten opzichte van de klimaatcrisis. Opgeven kan nog tot 16 april met dit formulier. Je kunt het in je eigen tempo volgen, maar liefst wel binnen een maand per module (10 uur per maand). Er komt vier keer een online bijeenkomst van Europese ecodorpen die meedoen. Die hebben vaak veel meer ervaring, dus daar kun je veel van leren.
Demonstratie ecodorpen maken hiermee meer kans op subsidie
Een Europees project dat overlapt met Keystone Communities, is een subsidieaanvraag van ECOLISE, genoemd Regenerative Communities Fund, waarvoor GEN-NL een subsidie aanvraag ingediend heeft. Als de subsidie aanvraag van GEN-NL goedgekeurd wordt, wordt er een Hub Veerkrachtige Gemeenschappen opgestart. Drie of vier bestaande Nederlandse ecodorpen kunnen zich dan aanmelden als een Demonstratie ecodorp. Als dat goedgekeurd wordt, kunnen ze elk € 13.000 aan subsidie krijgen om ecodorpinitiatieven in hun regio te helpen om gerealiseerd te worden. Als de ecodorpen zich aanmelden voor bovenstaande cursus ‘Weaving Resilience’, zal dat waarschijnlijk een voordeel opleveren, dan maak je meer kans op de subsidie.
Webinars Veerkrachtige dorpen (jan-apr 2025)
Degenen die het webinar ‘Diversiteit en Dubbeling’ (zie info of opname) en ‘Evenwichtige verbindingen, inclusie en fairness’ (zie info of opname) gevolgd hebben, zullen veel van de cursus Weaving Resilience herkennen, want de Veerkracht tracker die we gebruiken, wordt ook in de cursus gebruikt.
Geef je ook op voor het webinar op 27 maart over Systeemterugkoppelingen‘ en op 24 april over ‘Adaptief leren‘. Lees hier over de 105 tips van Nederlandse ecodorpers om je ecodorpplannen veerkrachtig te maken. Deze zijn verzameld in de eerste twee webinars! Noteer ook in je agenda 10 mei, de Ontwerpdag Veerkrachtige ecodorpen die met name interessant is voor ecodorpinitiatieven om hun plannen zo veerkrachtig mogelijk te maken.