Ga naar de inhoud

Van de Weerbaarheid van ecodorpen naar ecodorpen als sleutelsoort voor al het leven

Project Ecovillage Resilience is bijna tot een einde gekomen. Tijd om een stap terug te doen en stilstaan bij deze ontdekkingstocht over 20 ecodorpen verspreid over de wereld die zich aan willen passen aan een klimaatverandering van 2,5°C en meer.

Op 24 juni gaan de leden van de ecodorpen en het projectteam van GEN International reflecteren op het proces, vieren wat de opbrengst is en vooruitkijken naar de volgende fase.

Alle andere ecodorpen binnen GEN krijgen dan een overzicht van de bevindingen, overzicht van de Best Practices, een online cursus, Ecodorpenontwerpkaarten in meerdere talen en nog meer.

Wil je daarbij zijn, noteer dan 24 juni vanaf 13:30 alvast in je agenda. Iedereen van elk ecodorp(initiatief) is welkom bij deze online meeting. Dan zal de vraag beantwoord worden, wat ecodorpen nu kunnen doen, om voorbereid te zijn op morgen.

De Europese ecodorpen die meegedaan hebben in dit proces waren dat Damanhur (IT), Findhorn (GB), Sieben Linden (DE), Keuruu (FI) en Ecodorp Boekel (NL). In het 2,5 jaar durende project zijn er veel gemeenschapsbijeenkomsten in elk van de 20 ecodorpen geweest om de kennis en ervaring van de gemeenschap mee te nemen in het proces. Het was een versterkend en verbindend proces.

De opvolger van Ecovillage Resilience heet Keystone Communities en zal voortborduren op de kennis en ervaring van het Resilience project. In dit komende project worden ecodorpen gezien als sleutel tot een duurzame toekomst voor de hele regio er omheen, niet alleen voor mensen, maar voor al het leven om ons heen. Op 24 juni vanaf 13:30 zul je daar meer over kunnen horen.

Ronald Hazelzet en Ad Vlems