Ga naar de inhoud

Weaving resilience – meld je aan

Woon je in een gemeenschap, maak je je zorgen over de onderling verbonden crisessen van onze tijd en ben je geïnteresseerd in hoe je jezelf, je gemeenschap en je regio veerkrachtiger kunt maken? Het wereldwijde GEN-project Keystone Communities start met een online cursus Weaving Resilience waarin ecodorpen wereldwijd elkaar helpen om meer veerkrachtig te worden. Meld je aan voor 16 april. Een tweede cursus start in september.

Een eerder project Ecovillage Resilience van GEN International liep van 2022 tot 2024. Hier deden 20 ecodorpen verspreid over de wereld aan mee om zich te leren aanpassen aan een klimaatverandering van 2,5°C en meer. De Europese ecodorpen die deelnamen waren Damanhur (IT), Findhorn (GB), Sieben Linden (DE), Keuruu (FI) en Ecodorp Boekel (NL). In het 1,5 jaar durende project zijn er veel gemeenschapsbijeenkomsten in elk van de 20 ecodorpen geweest om de kennis en ervaring van de gemeenschap mee te nemen in het proces. Het was een versterkend en verbindend proces. Het hele proces en alles wat geleerd is, is samengevat in de cursus Weaving Resilience dat de start is van Keystone Communities. Daarvoor kun je nog opgeven tot 15 april (lees hieronder meer).

Keystone Communities Community of Practice (GEN International)
GEN International heeft een vervolgproject opgestart, waarin ecodorpen over de hele wereld (en ook in Nederland) een belangrijke rol in hun regio kunnen gaan spelen. Het project Keystone Communities start in april 2025 met de cursus Weaving Resilience. Je kunt je opgeven voor de cursus, liefst twee personen per ecodorp(initiatief) Het is leerzaam en verbindend, zowel door de contacten die je maakt, maar ook omdat er ook interne bijeenkomsten zijn voor je eigen gemeenschap. De eerste serie start in april, daarvoor kun je je opgeven tot 16 april. Volgen van het project is echt een aanrader omdat het ook jouw ecodorp(initiatief) voorbereidt op de polycrisis. Er is wat geld beschikbaar om bijeenkomsten voor dit project te houden, zoals voor de Ontwerpdag Veerkrachtige Ecodorpen dat GEN-NL op 10 mei organiseert in Ecodorp Boekel. Lees hier meer over de ontwerpdag en geef je op.

Een ander project dat binnenkort start is de Hub Veerkrachtige Gemeenschappen (GEN-NL en ECOLISE)
Het Hub is een project van GEN NL en probeert barrières weg te nemen die de opkomst van door de duurzame gemeenschappen in de weg staan en heeft tot doel de betrokkenheid van burgers en lokale gemeenschappen te katalyseren en te versterken. Het Hub heeft 8 doelen, maar hier staan de drie belangrijkste doelen:
1. Inspireren en helpen met oprichten van lokale veerkrachtige gemeenschappen.
2. Zorgen voor capaciteitsopbouw op het gebied van alles wat je nodig hebt om een ecodorp te starten.
3. Faciliteren van netwerken, waarbij drie of vier demonstratie dorpen initiatieven in hun regio gaan helpen om je ecodorpinitiatief te realiseren of te versterken. Zij kunnen daarvoor subsidie aanvragen en het Hub gaat ze daarbij helpen. Ook kunnen 20 initiatieven zich aanmelden voor een subsidie.
Lees meer van het Hub Veerkrachtige Gemeenschappen.

Weaving Resilience cursus (GEN International), hoe je veerkracht verweeft in je ecodorpplannen.
Keystone Communities begint met een online cursus van 8 modules voor bewoners van ecodorpen (of initiatieven die al als gemeenschap functioneren) waarin ze alles leren van het 1,5 jaar durend project Ecovillage Resilience, dat vorig jaar is afgerond. De kennis en ervaring van 20 ecodorpen wereldwijd en een heleboel wetenschappelijk onderzoek rond klimaatverandering en de polycrisis is geconcentreerd in deze cursus ‘Weaving Resilience’. Lees hier meer over de cursus en geef je op voor 16 april, liefst twee personen per gemeenschap. Er start in augustus een tweede cursus, als je agenda al vol zit.

Wetenschappelijk onderzoek en IT ondersteuning voor alle ecodorpinitiatieven
Fontys Hogeschool heeft een subsidie aangevraagd om ecodorpinitiatieven te begeleiden in dit proces. Fontys heeft zich voorgenomen om duurzame gemeenschappen te versterken. We gaan met Fontys een werkgroep vormen voor het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN). Dat is een community waarin maatschappelijke organisaties (wij), overheden, het bedrijfsleven en de wetenschap (Fontys e.a. onderzoekers van KIN) bij elkaar komen om samen te werken aan het versnellen van (klimaat)transities. Fontys levert een platform waarop leden van alle ecodorpinitiatieven kunnen inloggen om samen te werken, kennis te delen en te communiceren. Ook wordt de Veerkrachttracker waar GEN-NL al drie webinars over heeft gegeven verder ontwikkeld. Een onderzoeker van Fontys gaat de komende vier jaar onderzoeken hoe wij ons leervermogen nog meer kunnen versterken. Komend webinar van de Veerkrachttracker gaat over Adaptief leren, daar zal de onderzoeker al bij aanwezig zijn. Lees hier meer over het webinar van 24 april over Adaptief leren.

ProjectStartdatumEinddatumAanmelden
Ecovillage Resilience20222024N.v.t.
Keystone Communities16-4-2025april 2026GEN International
Weaving Resilience16-4-2025dec 2025GEN International
Hub Veerkrachtige Gemeenschappenvanaf
15-4-2025
10-2027Even geduld…
Ontwerpdag Veerkrachtige Ecodorpen10-5-202510-5-2025Opgeven Ontwerpdag