Ga naar de inhoud

Netwerk GEN-WE opgericht

Door: Nicoline van de Ven

Donderdag 7 oktober reden Monique Wijn, Koen de Kruif en ik namens GEN-NL naar Karma Ling, een boeddhistisch centrum in Frankrijk.

We werkten 2 volle dagen aan het opzetten van een regionaal netwerk GEN-WE(st europa). Een netwerk met Oasis (Frankrijk), BelgEco (GEN-België), Samenhuizen (België), Habitat & Participation (België). We krijgen hierbij hulp van Angel Matilla en Armin Olunczek van GEN-EU.

Vrijdag vertelde wij wat GEN-NL te bieden heeft en hebben wij geluisterd naar wat de andere organisaties ontwikkeld hebben.

Later in het programma keken we naar wat we samen willen en kunnen doen/ontwikkelen. We deden een droomcirkel hoe wij de toekomst van GEN-WE zien.

We droomden van:

  1.  een gezamenlijke website
  2. een Youth Exchange programma binnen het netwerk
  3. het organiseren van de Clips Training
  4. samenwerken aan projecten met SDG doelen
  5. elkaar uitnodigen bij events
  6. het maken van een nieuwsbrief
  7. een lobby in bij de EU in Brussel en Straatsburg
  8. het doen en delen van onderzoek
  9. en nog veel meer

We gaan ook stappen zetten. Een groep gaat de website bouwen,  een andere groep de nieuwsbrief verzorgen. Niet alle op alle dromen word onmiddellijk actie ondernomen,  deze mogen nog even rijpen of wachten op de juiste mensen om actie te ondernemen.

We willen uitzoeken welke plek GEN-WE inneemt ten opzichte van GEN-EU en de nationale organisaties. Ook hebben wij onszelf de vraag gesteld ‘wat is een ecodorp?’ en ‘waarom zien we voornamelijk blanke mensen in ecodorpen?’

Naast het denkwerk, vragen stellen, luisteren en netwerken genoten we ook van de speciale plek. Karma Ling is een boeddhistisch centrum in de Zuid-Franse bergen. In de ochtend en avond konden we deelnemen aan meditaties. Tegelijk met ons vond het netwerkweekend van het Franse ecodorpennetwerk Oasis plaats. Daar hebben wij ons ‘s avonds bij aangesloten. Op vrijdagavond mochten wij ons op het podium voorstellen.  Op zaterdagavond was er een open podium waar veel inspirerende muziek en optredens, waarna er tijd was om samen te volksdansen. Heel fijn om zo samen met anderen te dansen en opnieuw te ervaren hoe open ecodorpers zijn en dat taal geen barrière is voor echt contact. Met een goed gevoel keerden wij huiswaarts. Nu gaat ons werk verder want dromen vragen om actie als we het realiteit willen laten worden.

Geef een reactie