The Art of Eco living
Afgelopen zomer vond er een jeugduitwisseling plaats in het zuiden van Spanje met jongeren onder andere uit Nederland. Hieronder lees je een verslag van hoe het was.
Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt als je meer dan 20 jongeren uit 4 verschillende Europese landen 10 dagen lang laat samenwonen in een locatie die onderwijs voor duurzame ontwikkeling ondersteunt? In het kort – wonderen. De langere versie? Nou, in ons geval ….
Het belangrijkste idee was om samen een jongerenuitwisseling te creëren die persoonlijk welzijn, duurzame relaties en duurzame levensstijlen onder jongeren bevordert. Met dit in gedachten werd The Art of Eco-Living gecreëerd als een herinnering om te vertragen, aarden en verbinden, terwijl er een rijke, meeslepende leeromgeving werd gecreëerd waar duurzaamheidsprincipes actief werden geoefend en geïnternaliseerd.
Deelnemers kregen de kans om een duurzame manier van leven te ervaren in een educatief eco-dorp, El Molino de Guadalmesi, terwijl ze samenleefden met een groep in sync met de natuurlijke ritmes van de rijke omgeving in het zuiden van Spanje.
Gedurende 10 dagen doken we in de hartslag van de gemeenschap door het delen van de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden die de gemeenschap in leven houden; peer-to-peer leerruimtes omvatten activiteiten zoals koken, schoonmaken, tuinieren, hands-on onderhoud en het upgraden van de bestaande gedeelde ruimtes.
We leerden en oefenden zelfreflectievaardigheden, instrumenten om conflicten op te lossen, zoals geweldloze communicatie, en zelfexpressievaardigheden zoals de activiteit Forum.
Het vermengen van verschillende culturen gebeurde door het delen en onderwijzen van kennis, het bevorderen van de interculturele dialoog terwijl we samen bewogen en stroomden, en het afbreken van vooroordelen en stereotypen door activiteiten die reflectie, communicatie en gedeelde ervaringen stimuleerden.
Tijdens het hele project streefden we ernaar om de jeugd een gevoel van verantwoordelijkheid, bewustzijn en betrokkenheid bij te brengen, zodat ze voorbereid waren om duurzame praktijken in hun leven, hun gemeenschap en daarbuiten te omarmen en ervoor te pleiten.
Als we terugkijken op de ervaringen van de afgelopen zomer, klinkt een citaat van een van onze deelnemers in onze oren: “Op reizen die ons iets leren, momenten die ons ontroeren en vriendschappen die we smeden met een gezamenlijk doel.
Dit project wordt gefinancierd door Erasmus+.