Ga naar de inhoud

Ecodorpen netwerkweekend bij Land van Aine

door: Wim Gersteling

Deze 16e editie van de ecodorpenweekenden gingen we naar Ecodorp Land van Aine in Ter Apel. 9 hectare voormalig fabrieksterrein worden omgetoverd in een oase van eetbaar groen, een knusse ecologische huiskamer en eco-sanitair, grote werkplaatsen, een grote zwemvijver en bouwgrond voor ecohuizen,

Het thema van het weekend was: “Samen Overvloed en Vrijheid Ervaren”.

Het weekend begon met energetisch waarnemen van het terrein, begeleid door Eco-Intentions. De ruim 80 deelnemers werden meegenomen in de subtiele energiën voelen en hoe deze te versterken.

Op zaterdag was er open space rondom de de vier dimensies van het ecodorp-gedachtengoed: ecologie, sociaal, economie en cultuur. Er werden talloze workshop gegeven, van voedselbos tot neurografica, strobalenbouw en eco-sanitatie, off grid energie, familie-opstellingen en nog veel meer.

Eind van de middag was er een gezellige ecodorpenmarkt, waar de verschillende circa 20 ecodorp-initiatieven in Nederland alle mogelijke specialiteiten, folders en goede gesprekken hebben uitgewisseld.   De avond was goed gevuld met een bijzonder ritueel, waarbij het vuur een belangrijke rol vervulde. Ook muziek, zang en dans werd er goed in verwerkt. Er werd een nachtwake gehouden om het terrein van Land van Aine in te wijden.

Zondag was er weer open space en is over talloze onderwerpen van het netwerk uitgewisseld. Veel creatieve ideeën zijn geboren, van een maken van ecodorpenfilm, het opzetten van een vraag- en aanbodsite, het organiseren van een festival en gezamelijke lobby voor wettelijke belemmeringen voor ecodorpen. In de middag werden verschillende klussen voor Land van Aine gedaan. Het was weer een geslaagd verbindend weekend waar we elkaar eindelijk weer in levende lijve konden ontmoeten!

Geef een reactie