Ga naar de inhoud

Het ontstaan van Live-to-be

Heel graag vertel ik over de informatie die we kregen van de oprichter van Live To Be in Oosterwold. Jaap ( oprichter) en teamlid Wende, vertelden over missie, visie , reilen en zeilen van hun gemeenschap.

Jaap vertelde met graagte en gretigheid en toch ook bescheiden en een soort van gewoontjes hoe zij uiteindelijk de motivatie vonden te gaan werken met jongeren van 20 tot 30 jaar die ´ gevoelig´ in het leven staan of ook wel ´ hooggevoelig´ worden genoemd. Wende vulde het verhaal van Jaap bevlogen aan.

Aanvankelijk hebben Jaap en zijn vrouw zich alle moeite getroost ergens in Nederland in een Ecodorp te settelen. Toen het op de één of andere manier niet echt wilde lukken zette dat aan het denken. Waarom ons geld niet in een stichting onderbrengen, en een woongemeenschap met en voor jongeren beginnen? Een adempauze bieden tussen de 1 en 6 maanden aan hooggevoelige jongeren, verbinden in de natuur, van elkaar leren, leren dichter bij t hart te zijn of de oorsprong van het hart weer terug te vinden, te hervinden., Zodat zij daarna weer verder kunnen in hun zoektocht naar waar zij een bijdrage kunnen leveren aan een eerlijker en mooiere wereld. En waarom niet doen waar wij goed in zijn: de omgang met jongeren!

Wat mij trof was de eerlijkheid en realiteitszin in het zakelijke waarmee beslissingen genomen werden ( geld onpersoonlijk maken, buiten het terrein wonen zodat visie en missie niet van de grondleggers afhankelijk worden en verder kunnen als zij niet meer deel zouden nemen om welke reden dan ook). Net als het hogere doel: hooggevoelige jongeren bewust maken van hun taak in de wereld. Teamleden, vrijwilligers en pupillen, die de bereidheid hebben in de ogen te kijken wat zich aandient in de interactie met anderen. Een leerschool op zichzelf die onoverkomelijk is in een gemeenschap, maar ook als een voorwaarde wordt gezien voor ( ieders, op basis van gelijkwaardigheid!) persoonlijke ontwikkeling.

Zo´n weg gaat natuurlijk niet vanzelf en zonder obstakels. Aannemer die faiiliet gaat, teamleden die net helemaal hun draai hadden maar toch hun weg naar elders vervolgen, een iets te veel aan flamboyante activistische jongeren in een hete zomer, of ook een teveel aan laag in hun energie jongeren in de winter, het is zoeken en vinden van balans. Veerkracht ervaren en leren door mee te meanderen met hoe het gaat. Als een organisch proces zoals de natuur dat ook is. Maar bovenal: vertrouwen hebben in het universum. Dat klinkt, zweverig? Maar dat is het niet! Want het was hier bij LIVE TO BE, voelbaar. En precies wat nodig is in deze hectische , prikkelrijke, haastig wereld vol stress factoren. ik zou elke jongere zo´n traject gunnen!

Muriël Baanders