Ga naar de inhoud

MasSCOT : nieuw Erasmus+project

Online training voor eco-gemeenschappen!

Het verlangen naar gemeenschapsleven neemt bij veel mensen toe, met een sterke nadruk op duurzaamheid. Veel van deze bottom-up-initiatieven hebben echter moeite om door de startfasen te navigeren en hun visie te verwezenlijken.

Dit nieuwe Erasmus+-project wil die kloof overbruggen. Coöperatie Oasis – het Franse ecodorpennetwerk – lanceerde al jaren geleden succesvolle online trainingen. GEN-NL en Samenhuizen uit België dromen van zo’n tool voor hun publiek.

Om dit te realiseren vroegen we samen een Erasmus+ subsidie ​​aan.

De uitdaging: van droom naar werkelijkheid

Hoewel de meeste initiatieven een sterke motivatie hebben – het bevorderen van de sociale verbinding, het aanpakken van milieu-uitdagingen en het creëren van een zinvol leven – slaagt slechts één op de tien gemeenschapsprojecten.

Uitdagingen zijn onder meer de complexe wet- en regelgeving, het opbouwen van goede communicatie met lokale autoriteiten, de financiering en sociale aspecten binnen de groep zelf, zoals het vormen van een visie en het creëren van inclusieve besluitvorming.

De oplossing: gemeenschappen sterker maken

Dit project heeft tot doel individuen en groepen te voorzien van de tools en methoden die nodig zijn om hun duurzame gemeenschapsdromen werkelijkheid te laten worden.

Een online toolkit voor succes

Het project zal een uitgebreide online cursus creëren boordevol hulpmiddelen:
– Curriculum over het creëren van ecologische en duurzame projecten
– Video’s en trainingsmateriaal
– Online forum voor kennisdeling

Deze schat aan informatie, gebaseerd op de expertise van de projectpartners, zal de deelnemers door elke stap van het proces leiden.

Een netwerk van bloeiende gemeenschappen opbouwen

Het project gaat verder dan alleen het verstrekken van informatie. Het heeft tot doel:
– mensen inspireren om actie te ondernemen en levensvatbare gemeenschappen te creëren
– een curriculum voor online trainingen te creëren
– de creatie van nieuwe leermiddelen faciliteren
– bestaande gemeenschappen in hun bloei ondersteunen

Het uiteindelijke doel is om een ​​significante toename te realiseren van succesvolle duurzame gemeenschapsinitiatieven in heel Europa, te beginnen in Nederland en België.

Impact van dit project

Dit project heeft een bredere impact. Door burgerinitiatieven  te versterken, stimuleert de actieve deelname aan het publieke debat.

De focus op duurzaamheid sluit aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN, waardoor een positieve ecologische en sociale impact wordt bevorderd.

Dit Erasmus+-project is een krachtige stap op weg naar een toekomst waarin bloeiende duurzame gemeenschappen de norm worden. Het project gaat van start in september 2024 en loopt tot februari 2026. Een pilot van de online training wordt verwacht in het najaar van 2025.

Wil jij hieraan meedoen?

Ben jij filmmaker, ICT-er, ervaren met volwassenonderwijs of ervaren in marketing?

Help ons mee deze belangrijke tool op te zetten!

Heb je interesse, vul dan deze vragenlijst in, we nemen dan contact met je op.