Een gezamenlijke economie: kan dat en hoe doe je dat?
De huidige tijd vraagt om daadkracht. Het ondernemersvermogen van de mens wordt uitgedaagd. Hoe en waar kan je werkelijk het verschil maken en de wereld om je heen naar eigen inzicht vormgeven? Het belang van het zelf vormgeven van deze maatschappij is groot en vergt een tegenwoordigheid van geest. Het is steeds moeilijker in onszelf ankerpunt te vinden van waaruit wij onze beslissingen en handelen kunnen vormen.
Stichting Sleipnir over ‘Broederschap in relatie tot eigendom en geld ‘
Stichting Sleipnir is een groeiend netwerk van bedrijven die elkaar onderling steunen. Met een ondernemende blik vanuit economische hoek gaan we verschillende onderwerpen langs en proberen nieuwe inzichten te laten ontstaan die ons deze basis kunnen geven voor ons handelen in onze complexe maatschappij. Voorbeelden hiervan zijn dat de bedrijven binnen Sleipnir elkaar financieel steunen, personeel uitwisselen in tijden van drukte. In de beeldhouwwinkel wordt het personeel uitgenodigd deelnemer te worden en werkt men met winstdeling naar behoefte in plaats van een vast salaris. Steeds wordt gekeken naar passende oplossingen. De jarenlange ervaring van een groep ondernemers, verbonden met Sleipnir organisatie, zal een inspiratiebron vormen voor het gesprek. Zo ervaren wij weer hoe praktisch wij als mensen kunnen zijn. Reinoud van Bemmelen, oprichter van Sleipnir en grondlegger van De Beeldhouwwinkel neemt ons mee in deze fascinerende nieuwe werkelijkheid.
Gezamenlijke economie in ecodorpen: delen en nemen naar behoefte?
Steffen Emrich, van Gastwerke een ecodorp in Duitsland, deelt met ons hoe de gift economie in hun gemeenschap werkt en over de financiële samenwerking van 6 ecodorpen rondom Kassel. Waar lopen ze tegen aan? Wat brengt deze vorm van delen?
De webinar terugkijken op Youtube doe je hier.