Voor de zomer was de start van het vierjarige project Curiosoil, een Community of Practice project van Ecolise, waar GEN-NL ook lid van is. Er waren meer dan 50 mensen aanwezig, uit ruim 20 landen.
Curiosoil is vierjarig project dat door de EU wordt gefinancierd. Het project gaat over het verbeteren van en het belang van bodemeducatie. Het eindresultaat wordt een educatie pakket over de bodem.
CURIOSOIL heeft als doel het verbeteren van het educatie over het belang van de bodem en de behoefte om te zorgen dat er een beter begrip over de bodem ontstaat in deze tijd van toenemende menselijke druk op deze essentiële hulpbron. Het project maakt gebruik van praktische bodemervaringen om het begrip over de bodemdynamiek te verbeteren, en zo een verbinding tussen mens en bodem te creëren. Door het ontwikkelen van educatief materiaal en opleidingsprogramma’s streeft CURIOSOIL ernaar de waardering over het belang van een gezonde bodem te vergroten en zich aan te sluiten bij de EU-missie “A Soil Deal for Europe”. Doel is om bodemgezondheid te integreren in het EU-schoolcurricula tegen 2030, om bewustzijn, kennis en gedragsveranderingen te bevorderen voor een veerkrachtige en klimaatbewuste toekomst.
Over twee jaar organiseert elk land een symposium over bodemeducatie, hiervoor is budget beschikbaar. Het zou uniek zijn als meerdere ecodorpen hieraan meedoen. Doel is dat je scholen uit je gemeente betrekt bij dit project. Dus het project helpt je te verbinden met lokale scholen.
Het project duurt 4 jaar en elk kwartaal is er een online bijeenkomst gepland.
We hebben jouw hulp nodig
Om dit project tot een succes te maken zoekt Curiosol ook hulp om educatiemateriaal over bodem en bodemregeneratie bij elkaar te brengen. Curiosol zoekt digitale bronnen in een tiental talen, waaronder Nederlands. Hoewel de focus op Europa ligt, zijn voorbeelden uit landen buiten Europa ook zeker welkom. Ben jij iemand of ken je iemand die kennis heeft over de bodem en informatiekanalen heeft, bv websites, documenten, cursussen, academische publicaties, pedagogische methoden, quizzen, tentoonstellingen, audio-materiaal, brochures of ander relevant materiaal, vul dan graag deze vragenlijst in, het kost 4 minuten:
Iemand uit Ecodorp Boekel schrijft er dan regelmatig over in de nieuwsbrief. De bodem in Ecodorp Boekel kan nog wel wat gezonder worden (een expert zei tien jaar geleden over onze bodem ‘als het een mens was, zou het op Intensive Care liggen’). Toen was het nog reguliere landbouwgrond en leefde er niks in de bodem. Gelukkig is er al veel verbeterd, maar het kan altijd beter. Vandaar dat we een crowdfundingactie opgezet hebben om de bodem te verbeteren.
Alle kennis over Curiosoil delen we natuurlijk in de GEN Nieuwsbrief.
Wil je als ecodorp meedoen met dit project en je lokale scholen, neem dan contact op met Ad Vlems van ecodorp Boekel.