Wie maakt ons geld? Waar stroomt het naartoe? En waarom werkt ons financieel systeem niet voor iedereen? Deze vragen staan centraal in ‘Het waterwerk van ons geld’.
Kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma, winnaar van de Henning Larsen Award 2021, visualiseerde in een groot kunstwerk in de vorm van een kaart hoe ons geldstelsel in elkaar steekt.
Zij deed het samen met Follow The Money-journalist Thomas Bollen en Martijn van der Linden, lector New Finance aan de Haagse Hogeschool.
De volledig met de hand gemaakte tekening laat zien hoe de weeffouten binnen het geldstelsel ons allemaal raken. Gezien de huidige economische situatie is dat meer dan ooit nodig.
Huidige stelsel leidt tot uitbuiting
Geld speelt een belangrijke rol in ons leven en is daarmee een onderwerp van algemeen belang. Het huidige geldstelsel is grotendeels in handen van commerciële banken en leidt tot uitbuiting van de burger. Alle generaties merken het: een eigen huis is voor jongeren onbetaalbaar geworden, mensen met middeninkomens raken in financiële nood en de pensioenen zijn al vele jaren niet geïndexeerd.
Kaart in video’s en tentoonstelling
Aan de hand van de kaart van Carlijn Kingma worden de komende tijd in ‘live tour’ video’s onderdelen van deze kaart uit- en toegelicht. Een eerste video in deze serie kunt u hier zien. De kaart maakt onderdeel uit van een tentoonstelling over geld in het Rijksmuseum Twente en zal komend jaar ook in andere delen van het land te zien zijn. Lees er alles over bij Follow the Money.
Deze tentoonstelling is tot 29 januari te zien in Rijksmuseum Twente.
Op zaterdag 14 januari organiseren we een vanuit GEN-NL excursie naar deze tentoonstelling.
We verzamelen om tussen 11:00 en 11:15 uur op station Enschede.
De prijs is €12,50 als we met een groep van minimaal 10 personen gaan. Als we minder dan 10 personen gaan €15,00 (zonder museumjaarkaart.)
Voor meer informatie over de tentoonstelling kijk hier
Heb je zin om mee te gaan meld je hier aan