Twaalf vertegenwoordigers van acht ecodorpinitiatieven met 279 leden namen op 30 januari deel aan het eerste GEN-webinar over veerkracht opbouwen in Nederlandse ecodorpen aan de hand van de gloednieuwe Veerkracht-tracker van GEN International. “Leerzaam, leuk, informatief, veel” was de feedback. De aanwezigen hebben 55! tips gegeven aan Ecodorp Boekel uit hun eigen plannen of ervaring om hun ecodorp meer veerkrachtig te maken. De tips zijn allemaal verzameld in dit document. De tips kwamen van Land van Aine, Ecobosch, Hof van Weleert, Klein Oers, CVEG De Beuk, Allemansland, Onder de Eik en Boekel.
Er volgen nog twee webinars van strikt anderhalf uur op 27 februari en 27 maart en een ontwerpdag in mei voor ecodorpen die zich beter willen voorbereiden op de polycrisis in ons klimaat, economie en samenleving. Aanmelding kan via de GEN NL website.
Praktische tips en strategisch advies uitgewisseld
Diversiteit en Dubbeling waren de onderwerpen van dit eerste webinar. Diversiteit in natuur, voedsel, vaardigheden en inkomstenbronnen, en meerdere opties in energie, water, voedsel en vaardigheden zorgen er samen voor dat een gemeenschap trage veranderingen en plotselinge schokken beter kan doorstaan.
Diversiteit: van biologisch tot sociaal
Er werden slimme tips uitgewisseld om diversiteit en dubbeling te versterken. Eigen moestuin, voedelbos, tiny forest, zadenbeurs of samenwerking met naburige boeren, alles kwam voorbij.
Maar ook: hoe onderhandel je naar een eerlijke grondprijs, hoe toon je je maatschappelijke waarde aan bij de gemeente, banken of investeerders? De Social Handprint van MAEX kan helpen je maatschappelijke bijdrage te kwantificeren.
Ledenwerving gericht op culturele en etnische diversiteit bleek een grote wens en lastig te realiseren, wellicht een onderwerp dat een apart overleg of bijeenkomst verdient.
Dubbeling: van voedsel tot vaardigheden
Al eens overwogen om samen een moestuinder in dienst te nemen? Koop je liever biologisch van verder weg dan gangbaar lokaal, of toch andersom? Hoe maak je een goed rampenplan? Oude ecodorpen schakelen soms over op hierarchisch leiderchap en alle inkomsten in een pot zolang de noodsituatie duurt. Het bleek dat Nederlandse ecodorpen, ongeacht koop of huur, ook in staat zijn gebleken tot dergelijke solidariteit.
Wat praktische vaardigheden betreft kwamen er veel ervaringen op tafel: een leerling-meester-systeem op klusdagen om vaardigheden te spreiden door de gemeenschap, samenwerken met ouderen in de omgeving om ambachten over te nemen, gratis cursussen volgen bij je provinciale landschapsorganisatie, rollen en taken rouleren, en meer.
Ook sociale vaardigheden als zuivere besluitvorming, facilitering en mediation werden genoemd als essentieel voor een veerkrachtige gemeenschap.
Europees geld voor kennisdeling door ecodorpen: meld je aan!
Ad bracht interessant nieuws: GEN NL maakt goede kans om partner te worden bij het Regenerative Communities Fund, een Europees project dat onder meer ecodorpen wil ondersteunen om hun ervaring en expertise te delen met hun omgeving. Er zitten interessante vergoedingen aan vast.
Indien geselecteerd door ECOLISE, krijgt Nederland een National Hub, 3-5 Demonstrator Communities (bestaande ecodorpen) en 20 Pathfinder Communities, nieuwe gemeenschappen die stappen gaan zetten om groener en socialer te worden. Lees hier meer…
Dit is een mooie kans voor oude en nieuwe ecodorpen om samen op te trekken en meer impact op hun omgeving te creëren. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje aan monique.wijn@gen-nl.nl.
Dank aan tech co-pilot en deejay Ron Blom
Het webinar werd soepel gefaciliteerd door Ron Blom van GEN NL en Land van Aine. Ook zijn toepasselijke en inspirerende muzikale videoclip over diversiteit en power tijdens de pauze werd door de deelnemers gewaardeerd.