Op 27 oktober kwamen bij de Aardehuizen in Olst voor het eerst afgevaardigden van een aantal van de bestaande ecodorpen bij elkaar: Ecodorp Bergen, ecodorp Boekel, ecodorp Onder de Eik, ecodorp Land van Aine, ecodorp Klein Oers, CVEG, het Aardecollectief, het Ecodorpenfonds en meer..
Doel van de bijeenkomst was om met elkaar te verkennen en te bespreken of we in Nederland een fonds voor ecodorpen kunnen oprichten om elkaar te ondersteunen met financiering van elkaars en nieuwe projecten.
Franse inspiratie: Cooperative Oasis en Les Pas-Sages
Inspiratie hiervoor kwam van het Franse netwerk, Cooperative Oasis en de Franse organisatie Les Passages, waar in oktober een webinar van is gehouden. Les-Pas-Sages richt zich op de financiering van groepen en afzonderlijke projecten. Cooperative Oasis ondersteunt het landelijke ecodorpennetwerk.
Wat de financiering van deze twee projecten zo bijzonder maakt, is dat ze beiden het mogelijk maken voor financiers om hun ingelegde geld weer op te nemen als de financier het nodig heeft. In die zin werken de projecten net zoals de banken: je zet je geld er op, zodat je het weer kunt opnemen als je het nodig hebt. Met dit verschil, dat bij banken de bank bepaalt wat er met je geld gebeurd, en bij deze projecten dat je direct óf je project naar keuze mogelijk maakt, óf het landelijke netwerk steunt dat nieuwe ecodorpen financiert. Bij beide projecten gaan in Frankrijk miljoenen om, het is blijkbaar heel aantrekkelijk om (een deel van) je geld van de bank te halen en op dit fonds te zetten.
Garantie voor succes?
Wat de Franse projecten ook uniek maakt, is hun garantie voor succes. Dit bereiken ze door een uitgebreide screening van de projecten die ze willen financieren plus een professionele training en ondersteuning middels voorbeeld statuten, aannamebeleid, protocol voor omgaan met conflicten etc. Les Pas-Sages heeft een zestal juridische stukken die ze meegeven als basis inclusief training en coaching. Cooperative Oasis heeft een dermate goede screening van nieuwe projecten, dat als zij een project levensvatbaar achten en financieren (200K per project, 5 projecten per jaar), er in Frankrijk twee ethische banken zijn, die vrijwel moeiteloos deze screening zodanig vertrouwen dat ze een aanvullende lening verstrekken als dit nodig is. Een van de sleutelvoorwaarden voor succes is bijvoorbeeld dat er geen privé-eigendom in het project voorkomt.
In het Franse landelijke netwerk wordt zoveel geld geleend, dat als gezegd 5 projecten per jaar 200.000,- kunnen krijgen als een lening van 10 jaar voor 1,5% rente. Hierbij zijn 5 trainingsdagen per jaar eveneens verplicht, naar keuze op juridisch/financieel/administratief vlak of in het sociale domein. Dit heeft geleid tot inmiddels 48 succesvolle projecten die allen nog steeds bestaan.
Nederlandse situatie
In Nederland zijn er inmiddels een aantal verschillende ecodorpen ontstaan, maar voor allemaal geldt dat financiering een struikelblok is. Of de kosten zijn dusdanig hoog dat het alleen voor draagkrachtige bewoners geschikt is, of er wordt voor financiering gezocht naar samenwerking met woningbouwcorporaties, die dan uiteraard invloed hebben op de bouw en het aannamebeleid. De bouw van een groepsruimte, aankoop van land, aflossen van leningen, allerlei financieringsvraagstukken leven bij de initiatieven. Het zou zo fantastisch zijn als we als netwerk naast elkaar kunnen gaan staan en krachten bundelen.
Oprichting GEN-Fun(d) en vervolg
Na een inspirerende dag, met als start een online presentatie van Johannes Kübli van GEN-Europe over het Europese GEN-Fund project, waar Nederland aan deelneemt en vervolgens het bekijken van de webinar van Ramïn Farangi van Cooperative Oasis over de opzet van het financiële systeem van Frankrijk wisselden de aanwezigen informatie uit over hun projecten, de financiële situatie en noden en werd er gesproken over de kansen maar ook uitdagingen van het opzetten van een GEN-Fund in Nederland. Otto Munters van het ecodorpenfonds vertelde over de organisatie MeMo uit de jaren 70-80, die een vergelijkbare functie vervulde van financiers en geldleners in die vroege jaren voor de oprichting van de Triodosbank en verklaarde zich bereid deze informatie en statuten te delen.
Na afloop van de dag verklaarden alle deelnemers dat ze wilden deelnemen aan het verder uitzoeken en uitwerken van dit initiatief. We houden jullie op de hoogte. Ben jij van een ecodorp en geïnteresseerd in het mee-ontwikkelen van GEN-Fun(d), neem dan contact op met info@gen-nl.nl o.v.v. GEN-Fund.