Ga naar de inhoud

2025-05-15 GEN-Webinar ‘Financiële draagkracht’

Deep Democracy workshop

Het idee voor dit webinar is ontstaan naar aanleiding van de workshop en het groepsproces over Inclusie door trainer Birgitta Schomaker tijdens het netwerkweekend in januari.  We vonden het jammer dat het onderwerp (verschillen in) financiële draagkracht onvoldoende uit de verf is gekomen. Omdat het voeren van een open en constructief gesprek over (verschillen in) financiële draagkracht nodig kan zijn in een ecodorp, organiseren we dit webinar. We hopen dat meer inzicht en wederzijds begrip ontstaat voor de gevoeligheden rond dit onderwerp.

“Woon je in een huurhuis of in een koophuis?”

Deze vraag stelde een deelnemer aan een bedrijfsopleiding voor managers aan mij in de pauze. Ik had met deze persoon nog geen persoonlijke connectie opgebouwd en ik merkte dat ik me ongemakkelijk voelde bij deze vraag. Ik proefde een waardeoordeel besloten in de vraag, en iets weerhield mij ervan om deze vraag te beantwoorden.

We gebruiken in discussies abstracte termen als kansengelijkheid en solidariteit. Tegelijkertijd kleven er taboes aan het onderwerp geld als het gesprek persoonlijk wordt. Zo kunnen gevoelens als schaamte en schuld ons tegenhouden om openlijk stelling te nemen of ons uit te spreken over onze privileges en behoeften.

We starten met persoonlijke reflectie:

–   Welke (verhulde of onverhulde) boodschappen heb je als kind van huis uit meegekregen over geld, over armoede en welvaart? 

–   Hoe werken deze boodschappen momenteel door op je eigen manier met geld om te gaan, en in jouw houding in discussies over verschillen in financiële draagkracht?

Vervolgens worden deelnemers aan het webinar uitgenodigd om gezichtspunten uit te wisselen over solidariteit en zelfredzaamheid.

Birgitta Schomaker MSc

Birgitta is een sociaal en organisatiepsycholoog met ruime ervaring in het begeleiden van veranderingsprocessen in organisaties, het geven van leiderschaps- en teamtrainingen, en 1-op-1 coaching. In haar werk en leven wordt zij geïnspireerd door Process Work van waaruit Deep Democracy is voortgekomen. Voor GEN NL heeft zij eerder webinars begeleid, zoals een persoonlijk gesprek over persoonlijke keuzes (vaccinatie ja/nee) en ervaringen tijdens de covid lockdowns. Onlangs heeft zij een training over het begeleiden van groepsprocessen gegeven aan facilitators van GEN NL. Zij draagt een warm hart toe aan sociale rechtvaardigheid. Arnold Mindell, de geestelijk vader van Process Work schreef dit over conflicten: “If you can feel into both sides and articulate them, growing together happens. The solution to war is not peace but growing together.”

Aanmelding

Deze online webinar begint donderdag 15 mei om 19.30u. We eindigen rond 21.30u. De zoomlink ontvang je de dag ervoor of op de dag zelf. Kijk in je SPAM-box als je hem niet ontvangt.

Meld je hier aan: