Ga naar de inhoud

2024-11-21 GEN-Filmhuis ‘Bomen op mijn land’

Kan agroforestry bijdragen aan onze voedselzekerheid, biodiversiteit en levenskwaliteit?

Filmmaker Joris van der Kamp – bekend van de film Bodemboeren – ging in opdracht van LNV met zijn camera op pad om pioniers op het gebied van agroforestry in België en Noord-Frankrijk te volgen. In Nederland zijn er nog weinig agrarische bedrijven met een volgroeid systeem van bomen in en om de akkers of weilanden. Joris van der Kamp zocht in Frankrijk en België drie ondernemers met een volwassen agroforestry-systeem.

Bijzondere boerenfamilies
Gedurende vier seizoenen documenteerde hij hoe robuuste productieve landbouwsystemen kunnen bijdragen aan het herstel van biodiversiteit, voedselzekerheid en een betere levenskwaliteit. De film schetst een levendig portret van deze bijzondere boerenfamilies die elk op hun eigen manier de principes van agroforestry toepassen door bomen en struiken te integreren in de bedrijfsvoering om zo hun steentje bij te dragen aan de landbouwtransitie.

La Ferme Plaine de Vie

Het biologische akkerbouwbedrijf met rijenteelt verwerkt het grootste gedeelte van de akkerbouwproducten zelf en kan daarom de bomen en struiken goed inpassen. Broer Sylvain is akkerbouwer en zijn zus Inès Deraeve verwerkt de producten in eigen bakkkerij en winkel. Met agroforestry besparen zij op energiekosten: ze gebruiken het hout voor eigen verwarming en in de bakkerij. Zij verwachten op termijn kwaliteitshout te kunnen leveren.

Ferme du Bout du Breuil

De melk- en vleesveehouderij van Guillaume Fouble in Hermelinghen, Noord-Frankrijk, is 70 hectare grasland, aardappelvelden, snijmais en graangewassen. Guillaume is verknocht aan zijn 40 melkkoeien, waarvan de melk via een coöperatie wordt verkocht, en biedt de dieren schaduwrijke plekken met zijn bomen en hagen. Ook heeft hij 60 vleesrunderen, waarvan jaarlijks zo’n 16 à 17 dieren geslacht worden en het vlees verkocht wordt via de eigen boerderijwinkel en via lokale afnemers. Hij ziet ook voordelen in een grotere biodiversiteit op zijn land. De koolstofrijke mest en het uitspreiden van houtsnippers geeft een verbetering van de bodemkwaliteit op zijn bedrijf.

De Woudezel

Diderik Clarebout, met zowel romantische als meer rationele voedselbossen, is een enthousiaste pionier. Hij houdt van oogsten, en de film laat zien hoe hij letterlijk en figuurlijk de vruchten plukt van zijn voedselbos in Houthulst, West-Vlaanderen, België. In de film deelt Diderik zijn passie en kennis over deze diverse agroforestry-systemen, die niet alleen bijdragen aan een ecologisch evenwicht, maar ook een overvloed aan eetbare gewassen voortbrengen. Diderik haalt omzet uit verkoop van producten, van plantgoed en uit cursussen en rondleidingen. „Ik heb heel veel werkplezier”, stelt hij lachend.

Heb je belangstelling om de film te vertonen voor een groep ondernemers, op je school of in je regio? Neem dan contact op met het Agroforestry Netwerk Nederland via agroforestrynetwerk@rvo.nl.

Bekijk hier de trailer.

Voedsel Anders Festival

Deze film draaien we in het kader van het Voedsel Anders Festival. Van 10 november tot en met 10 december 2024 kun je in tal van Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten gaan kijken naar inspirerende films over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek.

We draaien de film op 21 november om 19.30u. Na afloop is er gelegenheid om na te praten.

De zoomlink versturen we de dag zelf. Check je SPAM-box als je hem niet vindt..

Meld je hier aan: