Ga naar de inhoud

2024-09-27/29 Verdiepingsweekend Gemeenschapstraining (CLIPS)

Verdiepingsweekend CLIPS

Het stroomlijnen van groepsprocessen in woongemeenschappen

Ben je actief lid of initiatiefnemer van een woongemeenschap of ecodorp? En wil je leren hoe je een stabiele basis kunt faciliteren voor de groepsprocessen in jouw project? Dan is het verdiepingsweekend CLIPS Gemeenschapstraining precies wat je zoekt!

Tijdens het cursusweekend leer je allerlei tools en werkvormen die zich in ecodorpen hebben bewezen en succesvol worden toegepast. Onder begeleiding van twee ervaren trainers leer je gebruik te maken van het CLIPS-model, waarin alle aspecten van het leven in een gemeenschap aan bod komen. Denk bijv. aan de visie, missie en doelen van de groep, werkvormen voor communicatie en besluitvorming en technieken voor het omgaan met spanningen en conflicten. Tijdens de cursusdagen doe je ervaring op door middel van interactieve oefeningen en concrete case-studies. Na afloop van het weekend beschik je over een verhelderend perspectief op groepsprocessen, een bundel met werkvormen en concrete tips en adviezen om mee aan de slag te gaan bij je eigen groep!

Over CLIPS
Het wereldwijde ecodorpennetwerk kent talloze succesvolle leefgemeenschappen. Via het Europese CLIPS project worden deze expertise en kennis toegankelijk gemaakt voor startende en bestaande projecten. Een CLIPS-training geeft aan de deelnemers verschillende soorten instrumenten om de kracht van de gemeenschap te versterken. Dit houdt in het leren en ervaren van methoden van communicatie en conflictbeheersing, waaronder geweldloze communicatie, inclusieve besluitvorming (sociocratie), deep sharing (forum), vergadertechnieken (waaronder gebruik talking stick), gezamenlijke visievorming (dragon dreaming) en meer.

De trainers
De trainers zijn verbonden aan GEN-NL, hebben een achtergrond als coach/trainer en zijn ervaringsdeskundigen in het ontwikkelen van een ecodorp. Naast hun specifieke kennis hebben zij door praktijkervaring expertise ontwikkeld als bewoner van een ecodorp en/of als mede-oprichter van een initiatief. Lees hier meer over de trainers.

Voor wie?
Dit cursusweekend is specifiek bedoeld voor mensen die een actieve rol spelen in een ecodorp of -woongemeenschap. Het verdiepingsweekend biedt alles wat je nodig hebt om de sociale processen in jouw project te ondersteunen en te stroomlijnen. Verrijkend voor alle groepen – ongeacht fase van ontwikkeling – en een absolute must voor startende initiatieven.

Locatie & verblijf
De training vindt plaats van vrijdag 27 tot zondag 29 september bij bewustzijnscentrum Welcome Home in Baexem, Limburg. Je kunt overnachten op de luxe slaapzolder of in eigen tent/camper op het erf. De maaltijden worden het gehele weekend verzorgd en zijn vegetarisch en biologisch. Er wordt hoofdzakelijk gekookt met verse ingrediënten uit eigen moestuin.

Kosten
Voor het weekend vragen we een vast bedrag voor de overnachtingen en maaltijden. Wat de trainers ontvangen voor het cursusweekend is op basis van wat de training jou waard was. Hiervan betaal je een deel vooraf (€75). Na afloop van de training is het aan jou om dit bedrag naar eigen inzicht aan te vullen. Door het aan jou over te laten hoeveel je precies bijdraagt, kunnen we onze trainingen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk aanbieden, ook in de toekomst! 

De kosten die je bij aanmelden betaalt zijn:
overnachten op slaapzolder + maaltijden: €219,00
overnachten in eigen tent + maaltijden: €199,00

Aanmelden
Meld je hieronder aan voor het verdiepingsweekend. Er is ruimte voor ca. 30 deelnemers.

Vragen of contact: clips@gen-nl.nl
Meer over CLIPS Gemeenschapstraining: https://gen-nl.nl/clips/
Meer over het Europese CLIPS-project: https://clips.gen-europe.org/

Totaal