Leefgemeenschappen en eigendom
Tijdens deze eerste webinar in het kader van een serie over de Commons kijken we onder begeleiding van Jennifer Benson van de Economy Transfomers naar eigendomsverhoudingen. Bestaat er een ideaal of zijn verschillende vormen mogelijk? Welke eigendomsverhoudingen zijn al ontwikkeld binnen ecodorpen en andere leefgemeenschappen? Zijn er vormen die goed werken, of is er lering te trekken uit eerdere pogingen. We bespreken een aantal van de meest relevante ervaringen of vraagstukken, onderverdeeld in de onderwerpen:
- onderlinge verhoudingen / gemeenschapsvorming
- grond-eigendom/financiering
- vastgoed-eigendom/financiering
Jennifer Benson van Economy Transformers begeleidt deze webinar en geeft een inleiding, waarna we met elkaar in gesprek gaan.
“Ik wil de ziel van een onderneming zichtbaar maken en belichamen in gezonde werkvormen, zodat het wezen optimaal tot uitdrukking kan komen.”
Jennifer Benson is organisator van het Eigendom Anders Festival en werkzaam bij de Economy Transformers. Ze komt uit een familie van klassieke musici en heeft jarenlang in leidende posities bij internationale bedrijven gewerkt in de klassieke muziekwereld.
‘Ik had 18 jaar werkervaring in het MKB, altijd in leidinggevende posities en onder uitdagende uiteenlopende omstandigheden met sterke groeiambities en overnames. En toen clashte het met een groot aandeelhouder, die ik n.b. zelf naar ‘binnen’ had gehaald. Hoe kan het dat iemand op afstand, toch het bedrijf een richting in kan sturen waarvan alle medewerkers weten dat dat de missie niet gaat dienen?
Deze ervaring was voor mij de reden dat ik op zoek ging naar ‘Eigendom Anders’, ook wel steward-ownership genoemd, en naar ‘Geld Anders’. Zes jaren ben ik nu praktisch onderzoeker naar ‘hoe anders’.
Ondertussen ben ik deelgenoot bij Economy Transformers en begeleid ik ondernemers en initiatieven in hun zoektocht. Daarnaast organiseer ik jaarlijks het Eigendom Anders Festival.
Mijn pleidooi is: maak grond, vastgoed en bedrijven ‘van zichzelf’ i.p.v. aandeelhouders.’
Deze online webinar begint donderdag 26 september om 19.30u. We eindigen rond 21.30u. De zoomlink ontvang je de dag ervoor of op de dag zelf.
Meld je hier aan: