Ga naar de inhoud

2023-11-23 GEN-Webinar ‘Permacultuur en Ondernemerschap’

Deze webinar in de serie ‘permacultuur’ gaat over permacultuur en nieuwe economie. Ook in een economie kunnen we systemen ontwerpen die gebaseerd zijn op de permacultuurprincipes van ‘goed voor de aarde, goed voor de mens en delen van overvloed’.
Spreekster deze avond is Sabine Biesheuvel, directeur en mede-oprichter van Blue City in Rotterdam. BlueCity is een hergebruikt werkpand met 55 ondernemers in het voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana. Ze hosten 300 events per jaar en werken in ruim 30 projecten samen met 130 partners.

Sabine Biesheuvel laat zien hoe Blue City concreet permacultuurprincipes toepast bij de bij hen aangesloten bedrijven en startups. Het bevorderen van de onderlinge samenwerking tot elkaar ondersteunende ketens, van grondstof tot producten. Het ontwikkelen van nieuwe bouwmaterialen en producten uit de natuur, van schimmels tot fruitleer tot plaat van japanse duizendknoop etc. Ook ecodorpen hebben te maken met allerlei ondernemers en producten, hoe kunnen zij creatief samenwerken en elkaar ondersteunen?

In BlueCity zijn verschillende ondernemers die nieuwe bouwmaterialen ontwikkelen. Deze ondernemers van BlueCity laten zien dat de circulaire economie werkt. In het BlueCity lab worden testen gedaan met nieuwe materialen, van circulair tot biobased. Hier kunnen ondernemers starten met het onderzoeken en valideren van een product of proces dat zal gaan bijdragen aan de transitie naar de circulaire economie.

Nieuw onderwerpen van BlueCity zijn het werken met vezels zoals lisdodde en hennep, tot het bouwen van nieuwe ketens en je eigen lab met tweedehands tools. Zo komen circulariteit, biotechnologie en biochemie samen. Omdat ecodorpen vaak pioniers zijn op bouwgebied kan misschien samenwerking ontstaan met de Bioniers (pioniers in biodesign)!

Sabine Biesheuvel is mede-oprichter en directeur van BleuCity en MKB Rijnmond – Sustainability & Circular economy Committee.

Ook bij de ecodorpen zijn er talloze voorbeelden van samenwerking op het gebied van economie, waarbij het derde permacultuurprincipe – het eerlijk delen van overvloed – in de praktijk wordt gebracht.

Het tweede deel van de avond wordt verzorgd door De Huijberg, een woongemeenschap in Huijbergen. Bij hen levert permacultuur niet alleen een mooie tuin op, maar ze hebben ook een lokale vorm van economie. Allerlei producten vinden vanuit de tuin, of vanuit hun ateliers een weg naar de kloosterwinkel: een winkel vol inspirerende spullen die groen, ambachtelijk en met liefde voor de aarde worden gemaakt door lokale makers als Jeanny Ritzen, broeder Lambertus, Myriam van Loon, Nel Morren, Titurel, Thomashuis en De Huijberg zelf.

Daarnaast krijgt de interne economie van de Huijberg ook vorm door het aanbieden van een inspirerend programma voor allerlei workshops en retraites en wordt deze overvloed onderling gedeeld. Alle bewoners dragen bij aan de gemeenschap en krijgen hieruit kost- en inwoning en een inkomen.

Klik HIER voor een registratie van het webinar.

inspiratie:
https://www.moviemeter.nl/film/1118961
Pope Francis: A Man of His Word (2018)
https://www.porticus.com/
https://spaceforgrace.nl/
https://gen-nl.nl/2023-12-14-gen-filmhuis-down-to-earth/
https://dehuijberg.nl/