Gecanceld wegens te weinig aanmeldingen
Planet of the Humans is een milieudocumentaire uit 2019, geregisseerd door Jeff Gibbs en met Micheal Moore als producer. Deze documentaire riep veel gemengde reacties op, volgens sommigen zijn de gegevens erg ongenuanceerd of zelfs onwaar. De film van Gibbs en Moore stelt een aantal dingen aan de kaak, die ook voor de milieubeweging ongemakkelijk zijn om over te praten.
Anderzijds zijn velen het eens over de strekking van de film, dat het de vraag is of het simpelweg ‘vergroenen’ middels technologie de oplossing is voor de huidige klimaat- en biodiversiteitscrisis..
Want hoe zit het met al die fossiele brandstoffen die worden gestookt om zonnepanelen en elektrische auto’s te maken? En wat als voor het opladen van elektrische auto’s grijze stroom wordt gebruikt? De film zet je aan het denken als je de velden vol gebroken zonnepanelen en kapotte windmolens ziet. Groene energie die na enkele jaren ook weer vervangen moet worden.
De makers van de docu hebben zeker een punt. Als alle energie vervangen moet worden door groene energie, dan moeten we de hele wereld vol zetten met zonnepanelen en windmolen. En dan nog zijn we afhankelijk van zon en wind. Wanneer de zon niet schijnt of het niet waait hebben we nog steeds energie uit fossiele bronnen nodig.
Maar het sterkst is de film bij het bekritiseren van biomassa. We zien fabrieken waar duizenden complete bomen liggen opgestapeld. Klaar om verbrand te worden voor… groene energie?
Nog niet eens genoemd in de film: hoe zit het met de grote hoeveelheden zeldzame mineralen die nodig zijn voor de energietransitie. Lithium, koper, cobalt en andere zeldzame aardmetalen? Hoeveel Tesla’s of Audi’s kunnen we eigenlijk produceren voor de aarde is leeggeroofd?
Het punt van de makers is dat de milieubeweging de ‘kapitalistische’ oplossingen voor de aanpak van de energietransitie volledig lijkt te hebben omarmd. De rijken worden nog rijker en het milieu schiet er niks mee op. Hebben Gibbs en Moore zichzelf in de voet geschoten door hun kritiek op klimaatoplossingen in deze documentaire zo scherp te formuleren? Daarvoor moeten we de film zelf bekijken.
Kijk hier naar de trailer.
Als technologie niet de oplossing is, wat dan wel? Wat kunnen we zelf doen?
Na afloop hebben we een nagesprek met Paul Hendriksen van de Aardehuizen, gespecialiseerd in groene oplossingen: hoe kunnen we wel bijdragen aan een duurzame wereld met gelijke kansen voor iedereen en werkelijke oplossingen voor de energie-crisis en milieuvraagstukken van deze tijd? Kunnen we met elkaar en als ecodorpen en communities voorbeelden worden voor de echte energietransitie?
Paul over de film: ‘Ik heb hem gezien en herinner me her en der wat tenenkrommende momenten waarin Moore op zijn kenmerkend eigen wijze zijn eigen werkelijkheid presenteert als dé werkelijkheid. Maar ook dat de film in zijn algemeen een belangrijk thema aansnijdt: dat het absoluut geen optie is om simpelweg de gangbare economie en consumptiedrift te ‘vergroenen’ door er een hoop techniek en retoriek tegenaan te gooien.’
Een film om samen over in gesprek te gaan.
Meld je hieronder aan en ontvang de zoomlink op de dag van het filmhuis.