Ga naar de inhoud

verslag GEN-Gathering in Denemarken

Na drie jaar uit elkaar te zijn geweest, kwamen de Europese en wereldwijde ecodorpen-beweging weer bij elkaar in een vreugdevolle viering van de gemeenschap, waarbij ze thema’s van crisis aanpakten terwijl ze hoop, inspiratie en belangrijke lessen verzamelden van projecten, beoefenaars en experts van over de hele wereld.

Kijken naar de zonsondergang over de velden van Ananda Gaorii op de slotavond van de European Ecovillage Gathering, honderden deelnemers die hand in hand liepen na vier dagen van intensief leren, delen en verbinden, was een diep ontroerende ervaring

Tijdens de voorafgaande Algemene ledenvergadering zag je vreugdevolle reünies  , oude vrienden die elkaar opnieuw ontmoetten in de bijeenkomst die aanvoelt als het hart van de ecovillage-beweging.

Met deelnemers uit Japan en Mexico en zo dichtbij als Kopenhagen, met first-timers en oude vrienden, voelde de bijeenkomst van dit jaar echt als een wereldwijd ecodorpenfeest en ook als een welkome blik op het gemeenschapsleven voor iedereen die nieuwsgierig is naar het gemeenschapsleven en wat ecodorpen de rest van de wereld kunnen bieden.

The Gathering combineerde opnieuw plenaire vergaderingen die bedoeld waren om reflectie uit te lokken en tot actie te inspireren, workshops om dichter bij een breed scala aan onderwerpen te komen, van ecodorp-economie tot het bouwen van een elektrische fiets tot hulpmiddelen voor gemeenschapsopbouw tot meditatie, en een avondprogramma met dans en muziek om te ontspannen en te verbinden.

Dit alles werd vriendelijk opgevangen door onze gastgemeenschap, Ananda Gaorii, die op het laatste moment dapper optrad om de bijeenkomst te organiseren en de enorme logistieke uitdaging met gratie en immense vrijgevigheid aanging. We genoten van hun heerlijke taarten, hun muziek en mantra’s, en waren echt geraakt door en dankbaar voor hun gastvrije geest.

De rol van ecodorpen in tijden van crisis

Hoewel het een vreugdevolle heraansluiting was, worstelde de bijeenkomst ook met meer uitdagende onderwerpen. Thema’s als crisis – de ineenstorting van het klimaat, sociale onrust, economische ineenstorting, desintegratie in gemeenschappen, racisme en onrecht – waren aanwezig en leverden rijk materiaal voor reflectie over de rol van ecodorpen en gemeenschappen in deze tijd. In zijn keynote-toespraak bood Dougald Hine van het Dark Mountain Project een mogelijke visie: aan het einde van de laatste ijstijd brachten de kleine zaadzakjes die het overleefden geleidelijk het leven terug op het land. Kunnen ecodorpen en andere gemeenschappen na de ‘ijstijd van de moderniteit’ de sleutel zijn om ons sociale landschap opnieuw in te zaaien wanneer we worden geconfronteerd met verandering en ineenstorting? Veel workshops boden ecovillage-oplossingen voor de crisis waarmee we worden geconfronteerd, maar sessies over macht en privileges waren een herinnering dat we er niet voor terugdeinzen om na te denken over onze eigen rollen, onze eigen schaduwen en het werk dat we nog moeten doen om vooroordelen, discriminatie en conflicten binnen onze eigen gemeenschappen.

Maak kennis met de ecodorpen

Zoals nu traditie is, was er een hele middag gewijd aan Meet the Ecovillages, waar deelnemers konden gaan zitten en vertegenwoordigers van gemeenschappen uit heel Europa konden ontmoeten, vragen konden stellen en konden proeven van hoe het dagelijkse leven in de gemeenschap werkelijk is. Ecovillagers brachten door de gemeenschap gemaakt eten en drinken, foto’s, kaarten, muziek en een schat aan kennis om te delen.

Oekraïne vieren

Misschien niet verrassend, dankzij de langdurige hechte vriendschap tussen de Deense en Oekraïense ecodorpnetwerken, had de bijeenkomst een uniek Oekraïens tintje. Toen de oorlog begon, boden Deense ecodorpen snel steun aan degenen die wilden vertrekken, en sommige leden van GEN Ukraine kwamen om zich bij hun vrienden in Denemarken te voegen en hebben hard gewerkt om hun land en gemeenschappen op afstand te ondersteunen. Andere leden van GEN Oekraïne – voornamelijk vrouwen, aangezien mannen het land niet mogen verlaten – kwamen om hun tijd en energie aan de Gathering te besteden en het woord te verspreiden over het Green Road-project, waardoor Oekraïense ecodorpen werden opengesteld voor mensen die op zoek waren naar onderdak en een nieuw leven in gemeenschap. Naast dagelijkse zang, dans en verhalen van het Oekraïense vrijwilligersteam, hoorden we hoe ondanks de tragedie de oorlog ook een krachtige katalysator is geweest voor hun netwerk en leden kijken vooruit naar de wederopbouw, integratie van nieuwkomers op de lange termijn, en het creëren van sterkere banden tussen gemeenschappen.

Vertegenwoordigers van Busha ecovillage vertelden de deelnemers aan de Gathering over hun ambitieuze plan om in een paar maanden tijd een winterhuis van strobalen te bouwen voor de honderden intern ontheemden die momenteel in hun gemeenschap worden opgevangen. Binnen enkele dagen was er een inzamelingsactie opgezet en de bouw is al aan de gang – je kunt hier meer lezen over het project en het steunen, en we kijken uit naar de dag dat we daar de European Ecovillage Gathering kunnen vieren!