Ga naar de inhoud

Triodos Biobased hypotheek

“Biobased bouwen is gezonder, comfortabeler en milieuvriendelijker”, zegt Jeroen Pels, directeur private banking en hypotheken bij Triodos Bank. Zelf is hij net een biobased woning aan het bouwen. “Helaas hadden we bij het sluiten van de hypotheek deze oplossing nog niet”, zegt hij met een knipoog. “De bouwfase en de investeringskeuzes triggerden wel om er als bank goed op in te spelen.”

Triodos koppelde het rentepercentage van de hypotheek al aan het energielabel van de woning, maar gaat nu een stap verder: de introductie van de Biobased Hypotheek. Met een forse rentekorting stimuleert Triodos Bank als eerste bank in Nederland het bouwen met natuurlijke materialen. “Met de biobased hypotheek leggen we de focus op de milieu-impact van materialen. Bij de productie van materialen vindt een heel groot deel van de uitstoot plaats maar worden er ook veel toxische stoffen toegepast. Zo worden we de financier voor houtbouwend Nederland. Net zoals we al sinds jaren de financier voor energieneutraal bouwend Nederland zijn.”

De bank wil met het hypotheekaanbod en een actieve opstelling in het maatschappelijk debat een steentje bijdragen aan de lobby om biobased bouwen te promoten. Pels: “Met de bouwopgave die er ligt is het onbestaanbaar dat we nog zo ‘verwoestend’ bouwen, terwijl de alternatieven voorhanden zijn en die bovendien leiden tot een beter en gezonder binnenklimaat.” Hij wijst ook op de ‘productiecapaciteit’ in het Nederlandse landschap voor duurzame bouwmaterialen zoals vlas en hennep die benut zou moeten worden. “We kunnen de Nederlandse landbouwgrond daar prima voor inzetten. Op die manier slaan we verschillende vliegen in één klap: we pakken de CO2-uitstoot aan, het biodiversiteitsverlies en de stikstofuitstoot.”