Ga naar de inhoud

Opening gemeenschapshuis in ecodorp Busha in Oekraïene

In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Wat velen dachten en hoopten was dat deze oorlog snel voorbij zou zijn, maar helaas is dat niet waar gebleken. Tijdens de GEN-gathering van 2022 presenteerden een grote groep Oekraïense vrouwen hun land en hun situatie. Een van hen, Svetoyara Caciurenco, vertelde over de droom een gemeenschapshuis te bouwen voor vluchtelingen. Dit leidde er toe dat een groep Europese ecodorpers dit project omarmden en meehielpen dit te realiseren.

Na grote inspanningen – voor wat betreft de bouw van het huis van Oekraïense zijde en wat betreft crowdfunding en financiering door bijdragen van veel mensen en ecodorpers uit heel Europa – is het huis gerealiseerd. Zaterdag 18 mei was de officiële opening van het gemeenschapshuis Busha Toloka.

De hele week ervoor waren er trainingen, eerst twee dagen voor de kern van GEN-Ukraïene zelf, daarna voor allerlei gasten en geïnteresseerden.

Ecodorpers uit heel Oekraïne namen deel. Als trainers uit Europa waren Camilla Nielsen-Englyst (GEN-Denmark), Steffen Emrich (GEN-DE) aanwezig. Later kwamen ook Anne Schwab (Dld) en Alfred Decker (Spanje). Ook ik had de eer om hieraan te mogen bijdragen.

Behalve besprekingen en trainingen waren er ook andere activiteiten, veel prachtige liederen, een dans voor vrede, een bezoek aan het dorp Busha, bekend om zijn opgravingen van de pre-vedische Tripillian cultuur, gezamelijke maaltijden en veel uitwisseling.

Aangrijpend om hierbij te mogen zijn en te mogen bijdragen, hoe klein aandeel ook. Om de veerkracht en de positieve instelling van GEN-Oekraiene te mogen meemaken. ‘Jullie zijn ons licht’, zei Maxim, de voorzittter van GEN-Oekraïne. ‘Contact is het allerbelangrijkste wat er is’. En is de tussentijd de constante dreiging van de oorlog: de dreiging om gemobiliseerd te worden, terwijl je levensopdracht en pad zo anders is, een pad van vrede, duurzaamheid, samenwerking, kan zo maar afgebroken worden door een oproep. Op straat soldaten, check points, tijdens de gesprekken de verhalen. Veel van de deelnemers zijn ‘internally Displaced People’, vluchtelingen binnen Oekraïne zelf.

‘We willen van het gemeenschapshuis in Busha een plek van heling maken, van herstel van trauma, voor soldaten, voor burgers, voor kinderen’. Ik kan zien dat deze plek hier heel geschikt voor is en dat het heel hard nodig is. Een plek in prachtige natuur, een spirituele omgeving. Ik wens deze mooie mensen alle goeds toe en moge deze oorlog zo snel mogelijk voorbij zijn.

Lied van hoop

Intro:
C G Am F Am G
When hands fell
Am G
When it got dark in the eyes Am G
You don’t know what to do next
F Em
What to hope for at least.

Am G
You can’t, you don’t believe, you don’t know
Am G
You have nowhere to run
Am G
And they say – there are no miracles
F G
But you have to find it for yourself.

Chorus:
C G Am F
As long as the sun shines, as long as the water flows
C G Am F
There is hope.
C G Am F
Trouble passes, just believe in it
C G Am F
There is hope.

You don’t need anything anymore
Because you haven’t had time for anything
It seems that everyone is against you
And maybe you are against them.

You can’t get rid of the pain
You don’t know if spring will come
You can not believe in fate,
But she believes in you!