Ga naar de inhoud

Open online course over de commons

Toward a Co-operative Commonwealth:
Transition in a Perilous Century

In januari is deze gratis open online cursus (MOOC) begonnen, je kunt je nog prima aanmelden, omdat je steeds modules krijgt toegestuurd.

Systeemverandering en de transitie naar een politieke economie die zowel sociaal rechtvaardig als ecologisch duurzaam is, zijn nu de centrale zorg van sociale bewegingen over de hele wereld. Klimaatverandering heeft een ongekende laag van complexiteit toegevoegd aan het werk van deze bewegingen. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, vereist de transitie naar een rechtvaardige en duurzame toekomst een realistischer en holistischer perspectief.

Dit is het uitgangspunt voor het transitiewerk dat we bij Synergia voor ogen hebben, en dat komt tot uiting in de inhoud van deze MOOC. In eerdere edities van deze MOOC onderschreven we een slogan die te vinden was op spandoeken die door duizenden klimaatdemonstranten werden gedragen: ‘Systemen veranderen, niet klimaatverandering.’ Het centrale idee, dat we radicaal en snel moeten overstappen naar een sociaal rechtvaardige en ecologisch duurzame politieke economie, ligt voor de hand.

Maar zoals VN-secretaris-generaal Antonio Guterres beweert: ‘we blijven onze verslaving aan fossiele brandstoffen voeden’, de uitstoot blijft stijgen, en onze collectieve nalatigheid verandert menselijke en natuurlijke systemen radicaal. Toch blijven alternatieven zoals hernieuwbare energie een minuscuul percentage van de totale energieopwekking en blijven de wereldleiders economische groei promoten als een levensvatbaar antwoord op de klimaatverandering. Guterres concludeert: “We hebben een keuze: collectieve actie of collectieve zelfmoord. Het ligt in onze handen.”

Meld je hier aan.