Ga naar de inhoud

NextGEN Ecodorpentour

verslag inspiratiedag 4 maart 2023 Live to Be

Ontmoeten en inspireren

Als jongerentak van het ecodorpennetwerk bieden we namens NextGEN een platform voor jongeren om gelijkgestemden te vinden, elkaar te inspireren en kennis te maken met een duurzame en alternatieve leefstijl. Dit jaar gaan we op bezoek bij verschillende ecodorpen om te leren hoe een duurzame manier van leven er in praktijk uit kan zien.

Te gast in Almere Oosterwold

Voor onze eerste stop waren we te gast in het groene Almere Oosterwold. Live to Be is een nieuwe gemeenschap die bestaat uit een vaste groep bewoners en jongeren die daar tijdelijk deelnemen en zich ontwikkelen.

We werden ontvangen door Manouk, die daar nu woont en werkt. Ze leidde ons rond door het mooi ontworpen gebouw en het terrein, waar ook nog wat klusjes op ons lagen te wachten. De groep was een mooie mix van mensen met ecodorpenervaring en nieuwkomers. Al met al was het een verwarmende dag van ontmoeting en inspiratie. Hieronder een impressie in woord en beeld.

Een check-in en check-out vormden het begin en eind van de dag. Deze deelrondes waren voor sommigen een heel nieuwe ervaring!

“Het was fijn om met behulp van een talking stick te delen en naar elkaar te luisteren. Ik vroeg me wel af wat er nou bedoeld werd met ‘aho’…”

Tijdens de potluck-lunch werd van zelfgemaakte hapjes en drankjes geproefd, van pompoensoep en daslookpesto tot versgebakken brood en waterkefir.

“Bij het eten ontstond spontaan een uitwisseling over hoe je het beste zuurdesembrood bakt – heel waardevol om zo tips en ervaringen delen!”

We hebben samen ook de handen uit de mouwen gestoken in de gemeenschappelijke tuin van Live to Be. Niet alleen nuttig, maar ook een goede manier om elkaar beter te leren kennen.

“Ik heb zelf geen tuin dus ik vind het heerlijk om lekker buiten te zijn en praktisch aan de slag te gaan!”

Volgende stop

Het komende jaar zetten we de ecodorpentour voort en organiseren we vaker inspiratiedagen in samenwerking met ecodorpen en community’s. Hierbij is meehelpen een belangrijk onderdeel!
Lijkt het je leuk om een groep jongeren bij jullie project te ontvangen of wil je iets aanbieden in de vorm van een workshop? Neem dan contact met ons op via nextgen@gen-nl.nl.

Doe mee

Word deel van onze NextGEN jongeren community op Telegram en volg ons op Instagram.
Wil je in contact komen met het kernteam? Stuur dan een mailtje naar nextgen@gen-nl.nl.