Ga naar de inhoud

Klimaatmars

‘Geen woorden maar daden’

Ron en ik waren aanwezig vanuit GEN-NL mijn dochter Iris liep ook mee en hielp met het te zware bord wat ik tijdens de tocht meenam.

Nog voor de tocht begon herkende Hans van XR Eindhoven mij ‘Jij bent van de Ecodorpen. Goed dat jij er bent!’ Daarna las hij mijn bord en riep door zijn megafoon: ‘Wij hebben de oplossing gevonden!’ Ik lachte en groette hem en ook de andere die ik van XR Eindhoven herkende.

Een man van een nieuw ecodorp initiatief: ‘Het hof van Weleert’. Kwam naar mij toe en legde even contact omdat ik zichtbaar vanuit GEN-NL aanwezig was. Zo zijn er meer kleine contacten geweest.

Er was een positieve sfeer tijdens de Klimaatmars. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd van ouders met jonge kinderen, de studentenvakbond tot aan de Grootouders voor het Klimaat.

Tal van ideeën werden door de deelnemers van de Klimaatmars aangereikt om nu stappen te zetten. Veel oplossingen die klonken zijn ons bekend. Zoals minder vliegen meer treinen, biologisch boeren, niet investeren in fossiel, no war no warming ect.

Fijn om te beseffen dat ecodorpers de woorden omzetten in daden. Ecodorpers werken hard om hun droom te verwezenlijken. Ecodorpers zijn doeners. Wij zijn ook geen activisten zoals XR. Activisten en de doeners zijn beide nodig in deze tijd.

In de trein terug naar huis kwam ik in gesprek met twee mensen die naar mijn bord keken. Zij hadden het tijdens de mars nog niet gezien en vroegen of er ecodorpen in Nederland zijn en wat GEN-NL is. Ik heb ze het een en ander verteld en een flyer gegeven. Zij waren erg geïnteresseerd en gaan op onze vernieuwde website kijken.

Het is een mooie ervaring om samen met andere voor de goede zaak te lopen. Loop jij een volgende Klimaatmars mee?

Ron heeft een filmpje gemaakt van de klimaatmars deze is hier te zien.

Nicoline van de Ven