Ga naar de inhoud

2023-04-27 GEN Filmhuis ‘Insecticides: A License to Kill’

De insectenapocalyps is hier. Al tientallen jaren registreren wetenschappers kelderende insectenaantallen over de hele wereld. En als insecten verdwijnen, nemen ook grote delen van complexe ecosystemen af: vogelpopulaties nemen af, vissen verdwijnen en mensen voelen de effecten. Het is de ergste massa-extinctie in miljoenen jaren.

Insecticides: A LICENSE TO KILL, opgenomen in Europa, Japan en de Verenigde Staten, maakt een krachtig argument dat neonicotinoïden de schuld zijn van deze dramatische ecologische ineenstorting, die begon in de jaren 1990 – rond de tijd dat ze op de markt kwamen. Geprezen als landbouwwonderen, worden deze insecticide neurotoxinen rechtstreeks op gewaszaden aangebracht, waardoor boeren het spuiten kunnen verminderen.

Maar naarmate planten groeien, worden de chemicaliën opgenomen in elk van hun cellen. Ze doden ook nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders, bloedzuigers in omliggende waterwegen en dringen menselijke lichamen binnen. Ze zijn zelfs gevonden in de urine van pasgeborenen.

Multinationale agrochemische bedrijven geven miljoenen uit om twijfel te zaaien over de schadelijkheid van neonicotinoïden, maar er zijn boeren, wetenschappers en activisten die zich verzetten. We ontmoeten sommigen van hen in INSECTICIDES, waaronder een entomoloog en een boer uit South Dakota die gedwongen werd zijn USDA-baan te verlaten omdat hij “de verkeerde vragen stelde”; een Franse imker en anti-agrochemische lobbyist die zich herinnert dat hij over de lichamen van duizenden dode bijen liep die gedecimeerd waren door neonicotinoïden; en een Italiaanse landbouw ingenieur wiens onderzoek gedurende vier decennia geen correlatie laat zien tussen gewasopbrengsten en het gebruik van pesticiden.

Kijk hier naar de trailer.

De film starten we om 19:30.

Meld je aan voor deze boeiende film.