Ga naar de inhoud

Het Eigendom Anders Festival op 6 oktober 2022 

De gemeenschappelijke intentie in woorden:

Ik Ben een initiatief dat verlangt naar een menswaardige economie en hieraan graag wil bijdragen door uit te nodigen om nieuwe perspectieven te gaan zien en begrijpen op het gebied van bezit, eigendom & eigenaarschap.

Ik Wil harmonie creëren vanuit de verschillende invalshoeken (perspectiefwisseling) en hierover bewustwording aanmoedigen.

Ik Bied speelruimte, zichtbaarheid, verbinding en dialoog. Met helicopterview, op een integere, respectvolle manier, waarbij ik een veilige, inclusieve, gelijkwaardige, omgeving wil bieden voor jou om je kwetsbaar op te stellen met jouw vragen, maar waar ook ruimte wordt gegeven voor verschil van inzicht & diversiteit. 

De zon scheen. Er waren uiteindelijk 85 mensen.

Plenair: We begonnen met een korte inleiding over een brood, een stuk land en een schilderij: wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen, als ik alles wil delen?

Koos Bakker vertelde iets over het proces van het brood, Henry over het land (het Veerhuis) en Jennifer over (de waarde van) het schilderij.

We verwelkomden iedereen en benoemden dat Eigendom Anders vóór de deelnemers, maar ook dóór de deelnemers tot stand moet komen. We oefenden als partners of we Eigendom Anders van zichzelf kunnen laten zijn.

Dette Glashouwer deed deel 1 van haar voorstelling. Geld en Genoeg, eindigend met de “verlangende geest” die altijd “meer” wil (aanzet naar de dialoogronde 1, die gericht was op persoonlijke drijfveren en zoektochten – kortom de binnenkant van Eigendom)

Dialoogronde 1. Thema’s:

– Over de rol van investeerders  

– Risico versus verantwoordelijkheid 

– Wat is genoeg? En wie besluit dat?

– Hoe kun je gezond naar groei kijken?

– Leidt gedeeld eigenaarschap tot ondernemerschap? Neem jij je ‘eigen’ verantwoordelijkheid?

Heerlijk eten in de manege. Iedereen bleef buiten zitten, waardoor we iets uitliepen.

We konden luisteren naar een gesprek met Maurits van Hogevest (over de plek) en de mooie aspecten van steward-ownership) en met Michael van Loenen (YouBeDo) over zijn drijfveren.

Op het podium vond een gesprek plaats over pensioen, gefaciliteerd door Nina.

Melanie Rieback, Gijsbert Koren en Damaris Matthijsen zaten op een rijtje en vertelden elk over hun visie op pensioen.

Dette Glashouwer deed deel 2 van haar voorstelling. Geld en Genoeg, eindigend met de “partij voor de vergeving”…. (aanzet naar de dialoogronde 2, die gericht was op maatschappelijke stappen die je kunt maken – kortom de buitenkant van Eigendom).

Dialoogronde 2. Inleidingen van perspectieven en pitches van start-ups. Thema’s:

– Energie – Biosphere

– IT/Data – 

– Zorg – BuurtzorgT / Odin

– Huisvesting – De Torteltuin,

– Land – AardeCollectief, 

– Aarde & Educatie – Bankrekening van Moeder Aarde,

Afronding plenair: het was moeilijk om mensen te motiveren om weer naar binnen te gaan, met de zon buiten en om ruimte te creëren de “pareltjes” plenair terug te koppelen. Op het podium verder een dankwoord (applausje voor ‘jezelf’, de deelnemers moesten immers zelf aan het werk) en er werd ruimte geboden voor initiatief, waarna Henry nog vertelde over zijn aanbod van een hartsverbinding voor een bedrijf, wat ook een aanbod ter overname had gekregen – en hoe fijn het is, dat de hartsverbinding het lijkt te winnen. Ongeveer de helft van de mensen bleef plakken met brood en soep en om na te praten….