Ga naar de inhoud

2023-04-20 GEN-Webinar ‘biodiversiteit in ecodorpen’

De biodiversiteit staat ernstig onder druk. Dieren en planten worden met uitsterven bedreigd. Ecosystemen worden hierdoor zwakker en dit treft heel de aarde en ook de mens. Wij hebben de dieren en planten om ons heen nodig. Van de kleine spin tot de robuste eik. Alles werkt mee voor een gezond klimaat, gezonde leefomgeving, gezonde aarde.

Onze aarde heeft mensen nodig die de dieren en planten helpen om te floreren. Wat kunnen ecodorpen doen om de biodiversiteitscrisis om te keren naar een biodiversiteits overvloed?

We starten de avond met Pepijn Verbrugge van ecodorp Zuiderveld. Hij is actief bij Extinction Rebellion en organisator van Reclaim the Seeds Nijmegen 2023. Hij start met een mooie meditatie en vertelt daarna over het belang van zaden voor herstel van biodiversiteit op ons bord en hoe je hieraan kunt meedoen. Ook horen we mooie voorbeelden hoe ecodorp Zuiderveld praktisch bijdraagt.

Daarna deelt Ad Vlems van Ecodorp Boekel hoe Boekel bijdraagt.

Ad heeft over hun plannen en activiteiten een presentatie mogen geven aan 12 leden van de European Economic and Social Commission (en nog 110 andere mensen van Europese organisaties) over de verbinding tussen mens en natuur, zoals ze die in ecodorp Boekel gerealiseerd hebben (en nog gaan realiseren). Ad heeft verteld over de ecosysteemdiensten waar eigenlijk elk ecodorp gebruik van maakt (en waarmee we onze natuurlijke omgeving versterken) en het meetbare biodiversiteitsplan dat je gemakkelijk kunt vertalen naar je eigen ecodorpinitiatief.

Ook de voorbeelden en oplossingen van de deelnemers zijn welkom!

De webinar is terug te kijken op YouTube

Meld je hier aan voor deze inspirerende avond.