Ga naar de inhoud

GEN-NL wordt lid van Ecolise

Op 20 mei 2022 werd GEN-NL officieel lid van het Europese netwerk ECOLISE. Ecolise is een Europees netwerk van netwerken van burgerinitiatieven, zoals ecodorpen, Transition Towns en Permacultuurprojecten. Het voornaamste doel van ECOLISE is om hun kennis en ervaring te verspreiden naar de rest van Europa en te lobbyen bij het Europese parlement. Hiermee hoopt GEN-NL de burgerbeweging in Europa te steunen, te helpen zichtbaar worden en te versterken. 

De kracht van ECOLISE ligt in het netwerken met de EU. Toen ECOLISE het project Communities for Future opstartte, waren drie Europarlementariërs aanwezig, een Commissaris en een Vice-President van de Europese Commissie. Eén van hun zei letterlijk: ‘The goal of these communities (wij, dus) is actually the same as the European Union’. 

Ad Vlems vertegenwoordigt GEN-NL bij Ecolise. Namens GEN-NL en Ecodorp Boekel hebben twee leden van Ecodorp Boekel, Ad Vlems en Ronald Hazelzet daarna bijgedragen aan het schrijven van een bottom up beleidsplan voor de EU met voorbeelden vanuit de Nederlandse ecodorpen. Dat is september 2021 aangeboden aan enkele leden van de Europese commissie. Meer hierover kun je vinden op de website van Ecodorp Boekel.

Het Sociaal-ecologisch of Transitie inkomen waarover we al eerder een artikel hebben geschreven, werd ook beschreven in het betreffende beleidsplan.

GEN-NL is sinds kort lid van ECOLISE, Ecodorp Boekel is al een jaar lid en helpt ook mee om een Nederlandse tak van Communities for Future op te zetten, samen met Mieke Elzenga van Stichting Liberta Care, die het eco-communities concept LiberTerra heeft ontwikkeld (SDG’s en ondernemerschap).
GEN-NL kan kennis delen via ECOLISE naar de rest van Europa en bijdragen aan Europese projecten. Als je ecodorp(initiatief) lid is van GEN-NL, ben je automatisch een deel van Communities for Future en mag je het CfF logo op je website zetten.