Ga naar de inhoud

Een transitie-inkomen voor elke ecodorper?

Ecodorpers zijn transitiepioniers. Zij kunnen helpen om de wereld de transitie te laten maken naar een duurzame samenleving door een proeftuin te zijn, een educatiecentrum en een showroom. Wat elk ecodorpinitiatief nodig heeft, zijn mensen die zich volledig kunnen inzetten om het ecodorp te kunnen realiseren, want maar één ecodorp op tien initiatieven wordt gerealiseerd. The odds are against us…
De leden van Ecodorp Boekel hebben ervaren hoe moeilijk het is om tegelijk een eigen inkomen te genereren en minstens twee dagen in de week te werken aan de ontwikkeling van het ecodorp. Dat viel niet mee en bracht een hoop stress. Terwijl het maatschappelijk belang van ecodorpen heel groot is. Gelukkig kwam er een oplossing in zicht.

Achtergrond van het transitie-inkomen
Het boek Vlindereconomie behandelt eerst de negatieve impact van de economie. Als een rups die nooit genoeg heeft, bleef de economie maar vreten, vreten, vreten om te kunnen groeien, groeien, groeien. De schrijver Jack Cox, econoom, belegger en docent bij het Centrum Meervoudige Waardecreatie bij de HAN zag dat de economie zou moeten transformeren naar een vlindereconomie die veel minder negatieve impact heeft en juist een positief effect heeft. Daarom nam hij contact op met Ecodorp Boekel. Hij zag de intrinsieke behoefte bij ecodorpers om te leven binnen de grenzen van wat de Aarde kan dragen zonder dat het ten koste gaan van andere mensen en toekomstige generaties. De leden van Ecodorp Boekel besloten om meteen GEN-NL erbij te betrekken om ook andere ecodorp-initiatieven in Nederland te helpen.

Het verschil tussen basisinkomen en transitie-inkomen
Basisinkomen is onvoorwaardelijk. Je kunt in principe op de bank blijven liggen, aan jezelf werken, gaan schilderen, wandelen, vrienden bezoeken en een boek lezen. Je kunt ervoor kiezen om te werken aan een duurzame wereld, maar dat hoef je niet. Want basisinkomen is onvoorwaardelijk.
Transitie inkomen is voorwaardelijk. Het is alleen voor mensen die minstens twee dagen per week werken aan de transitie naar een duurzame samenleving. Mensen die het einde van de wereld op zich af zien komen en schreeuwend erop af willen rennen om het te lijf te gaan. Transitie inkomen is voor superhelden met impact!

Wie gaat dat betalen?
Toekomstige generaties zouden het graag willen betalen, maar de meesten zijn helaas nog niet geboren. Gelukkig zijn er volwassen mensen (zoals de Worldconnectors) en overheden (zoals de EU) die het belang van deze Communities for Future zien. Zij gaan ons helpen om dat geld te vinden, zodat wij hun kunnen met de transitie naar een duurzame samenleving. Wij gaan hun helpen om ons te helpen, zodat wij hun kunnen helpen, door onze impact helder te krijgen.

Impact aantonen met de MAEX Social Handprint
De MAEX Social Handprint helpt ecodorpinitiatieven om aan te tonen welke maatschappelijke waarde hun project heeft als het eenmaal gerealiseerd heeft. Lees meer in het artikel De monetaire waarde van je toekomstige ecodorp laten berekenen door het CBS, op deze website. (Redacteur: link toevoegen)

Deels uitkering in Regiogeld om nog meer impact te hebben
We willen een klein deel van het transitie inkomen uit laten betalen in een regionale, complementaire munt. Uit praktijkervaringen blijkt dat een regionale/lokale munt meer dan 11 x wordt uitgegeven in de regio voordat hij omgezet wordt naar euro en de regio verlaat. Het blijkt ook dat er meer kleine bedrijfjes opgezet worden in een gebied waar een regionale munt gebruikt wordt. Lees hier het artikel dat ecodorpers uit Boekel en een onderzoeker uit Spanje geschreven hebben om aan te bieden aan een lid van de Europese Commissie.

Wat als je niet wil?
Wil je liever onvoorwaardelijk basisinkomen? Je hoeft transitie-inkomen niet te accepteren, zelfs als je ecodorp ervoor kiest om mee te doen. Er zal wel ooit basisinkomen komen.
Heb je al een interessante baan met voldoende inkomen? Je kunt het transitie-inkomen natuurlijk doneren aan je ecodorpinitiatief.
Vind je de SDG’s geen leuke manier vind om impact te meten? Je hoeft niet mee te doen met transitie-inkomen.
Wil je als ecodorpinitiatief je niet meehelpen om de wereld te verduurzamen? Geen probleem, want je hoeft niet mee te doen.
Heb je een beter idee? Maak een uitgebreide mail waarin je uitlegt wat je wil, met een stappenplan om je doel te bereiken. Stuur die mail naar jezelf en ga aan de gang 😉

Wat als je als ecodorp-initiatief wél mee wil doen?

  1. Meld je aan bij Ad Vlems.
  2. Vul de MAEX Social Handprint voor je ecodorp in, alsof het volgend jaar al klaar is (samen met Ad of iemand die het al eerder heeft ingevuld).
  3. Maak één van je leden lid van de werkgroep die het transitie inkomen wil realiseren. De werkgroep is deel van Ecodorp Boekel, waardoor we Holarchische besluitvorming hanteren, maar valt ook onder GEN-NL.
  4. Help andere ecodorp-initiatieven de MAEX Social Handprint in te vullen.
  5. Zet een regionale, complementaire munt op. Liefst meteen voor de hele provincie.

Succes,
Ad Vlems (LeadLink Ecodorp Boekel)