Ga naar de inhoud

ECO-JONGERENWEEKEND

Natuurlijk samenleven

Van 29 t/m 31 juli organiseerden Pascal en ik (Mara) een jongerenweekend rond het thema ‘natuurlijk samenleven’. We wonen zelf op een prachtige plek in het groen, maar omdat we soms de verbinding met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten missen, besloten we thuis een weekend te organiseren in de sfeer van ecodorpen. Bovendien leek het ons leuk om op deze manier onze ervaringen met duurzaamheid en ecodorpen met anderen te delen en zelf inspiratie op te doen.

Pascal heeft via jeugduitwisselingen meerdere ecodorpen in Europa leren kennen en ik ben in Nederland betrokken geweest bij ecodorp Zuiderveld (Nijmegen) en geef nu trainingen in gemeenschapsvorming. We hadden meer dan genoeg ideeën om het weekend vorm te geven, en gelukkig ook de ruimte. We wonen op een kleine “hobbyboerderij” met dieren (kippen, schapen en varkens) en een permacultuurtuin. Het is ons streven om zelfvoorzienend en plasticvrij te leven en we houden ons daarom graag bezig met ambachten en voedselconservering.

Het werd een weekend vol verbinding en gezelligheid. In de traditie van ecodorpen deden we deelrondes met de talking stick en creëerden we open space momenten om met en van elkaar te leren: van zuurdesembrood bakken tot houtbewerken en van wol spinnen tot wildplukken. Het  was heerlijk ‘down to earth’ om met lokale ingrediënten een soep te koken op het kampvuur. Ook het ambachtelijk koemelken (en koeknuffelen) bij Laura die verderop woont, was een ervaring om niet te vergeten. Ten slotte was er ook ruimte voor ontspanning en gezelligheid: overdag spelletjes en ‘s avonds muziek en popcorn bij het kampvuur. Dit alles maakte dat niemand zondag haast had om weg te komen en Pascal en ik kijken al uit naar het volgende ecoweekend!

Mara