Ga naar de inhoud

Earth Awareness zoekt gangmakers en koplopers

Stichting Earth Awareness in Teuge is het oudste en misschien wel het grootste off-grid centrum van Nederland. Een bezoekje staat dan ook garant voor een onvergetelijke ervaring, boordevol inspiratie.
Sinds de oprichting in 2006 is Earth Awareness een groen praktijk-laboratorium, waarin geleerd wordt samen te werken met de natuur. Het is een culturele broedplaats, die dient als kraamkamer voor een duurzamere wereld.
Het werd oprichter Mark Huser uit Apeldoorn al vroeg duidelijk dat we leven in een tijd van grote mondiale veranderingen, waarin het onze gemeenschappelijke taak is om ons anders te relateren tot de natuurlijke wereld. We dienen een kleinere voetafdruk achter te laten want we lopen tegen de grenzen van onze ecologische veerkracht aan. We houden onszelf gevangen in structuren, procedures en systemen. Sinds 15 jaar wordt er bij het Earth Awareness centrum dus volop geëxperimenteerd met concrete, lokale en praktische oplossingen voor globale vraagstukken. Niet alleen denken en praten, maar vooral doen, ervaren, leren en integreren.

Uitbeelden wat er leeft
Mark Huser en Maya van Oosterhout zijn kunstenaars; zij beelden uit wat er in de samenleving leeft. Met de bouw van de NatuurTempel hebben zij het maatschappelijke veranderingsproces weten te bekrachtigen, de bijzondere belevingsruimte inspireert mensen en enthousiasmeert ze voor een natuurlijkere en gezondere manier van leven. En daar was het allemaal om te doen, want zij geloven dat ware verandering alleen van binnenuit kan komen, de bewustwording van het individu. Om de wereld buiten onszelf te veranderen zal er iets dienen te verschuiven in ons innerlijke waardesysteem.
De NatuurTempel is een sociale ontmoetingsplek waar kunst, natuur en bewustzijn centraal staan. Het is een 140 m2 rond kunstwerk, organisch gebouwd met dikke stammen en kronkelige takken, gekleurd glas en leem. De majestueuze houten vloer met een stijlvolle vuurplaats in het centrum geven de NatuurTempel klasse. De zeven diameter dome, een geodetisch koepelvormig gewelf in het centrum van het dak, is s ’nachts een galactische klok waardoor je de hemel-zodiac kan gadeslaan. Overdag komt het zonlicht erdoor naar binnen en zie je de kronen van de omringende kathedraalachtige bomen.
De Bibliotheek van de aarde – gemaakt van meer dan 40 verschillende soorten, veelal inlands, hout geven de Tempel een onmiskenbaar eigen karakter. Iedere houtsoort vertelt een eigen verhaal, zowel fysiek als symbolisch. Bouwtechnisch is de NatuurTempel een combinatie geworden van verschillende ecologische bouwstijlen, er zitten elementen in van een earthship, een hobbit house een blokhut. Er is gebruik gemaakt van stroleem en kopshout bouwtechnieken. Er is ook van alles vertellen over welke vormen van architectuur er in het kunstwerk zijn toegepast, en welke overeenkomsten het ronde gebouw heeft met de palenkransen die onze voorouders bouwden.

Gezamenlijk belang
Een duurzamere toekomst vraagt om een nieuw beleid en een andere benadering. Een gedachtengoed geijkt op natuurlijkere waarden en normen. Met de globale en lokale duurzaamheidsdoelstellingen die al in onze nek hijgen is het zonder burgerparticipatie- en initiatief kansloos. Draagvlak creëren voor veranderingen, ruimte maken voor innovatie, voel jij ook dat dat belangrijk is? Heb jij ook een inspirerend verhaal? Kun jij mensen aansporen om het beste uit zichzelf en elkaar te halen?

Op zoek naar koplopers en gangmakers
In mei organiseert EarthAwareness een aantal culturele avonden in de NatuurTempel voor de mensen uit de gemeente Voorst om op een humoristische, speelse of educatieve manier deze actuele onderwerpen bespreekbaar te maken. Hiervoor komen ze graag in contact met mensen (uit de regio), die zich geroepen voelen hierin een bijdrage te leveren van een half uur tot drie kwartier. De avonden worden afgesloten met een kringgesprek, waarin de thematiek van de avond besproken wordt door de aanwezigen. Hopelijk gaan het zeer inspirerende avonden worden, waaruit vele kruisbestuivingen gaan ontstaan. Lijkt het je leuk om hieraan bij te dragen? Mail earthawarenessteuge@gmail.com.