Ga naar de inhoud

Collectieve Kracht: financieringsuitdagingen van burgercollectieven

De financiering van collectieve waarde(n): van uitdagingen naar oplossingen

Op 25 januari vond een evenement plaats over de financiering van burgercollectieven, waar 130 deelnemers, waaronder initiatiefnemers, beleidsmakers, wetenschappers en financiers, samenkwamen. Het evenement, ‘De financiering van collectieve waarde(n): van uitdagingen naar oplossingen’, werd georganiseerd in samenwerking met Triodos Bank en Katalys.

Tine De Moor, hoogleraar Sociale ondernemingen, opende de dag en benadrukte de financiële uitdagingen van burgercollectieven door gebrek aan beleid en vertrouwen van overheden en financiële instellingen. Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodos Bank, pleitte voor waardecreatie in plaats van winst-maximalisatie voor transformatieve impact.
De sessies behandelden specifieke financiële knelpunten, waaronder financiering van wooncollectieven en toegang tot overheidsgelden. Lukas Held van CollectieveKracht deelde observaties over het ongeschikte financiële systeem en pleitte voor samenwerking tussen sectoren. Het evenement resulteert in een whitepaper met concrete inzichten en aanbevelingen, gepland voor half maart. Geïnteresseerden kunnen lid worden van het kennisplatform om deze whitepaper niet te missen, en zo bijdragen aan de ondersteuning en groei van burgercollectieven.

Over Collectieve Kracht:
Collectieve Kracht is een kennisplatform voor burgercollectieven in diverse sectoren, zoals energie, wonen, zorg en voedsel. Het platform, ontstaan uit samenwerking tussen het onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit Rotterdam en diverse netwerkorganisaties, ondersteunt burgercollectieven onafhankelijk en gratis. Het gelooft in de veerkracht van deze collectieven maar erkent dat ze soms kennis missen. Het platform brengt experts uit wetenschap, financiën, overheid en netwerken samen om collectieve vragen aan te pakken.

Voor meer informatie of de whitepaper zie: www.collectievekracht.eu.

Door Ron Blom