Ga naar de inhoud

GEN-HELP: Vertrouwenspersoonkring

Ecodorpen hebben allemaal de intentie om in harmonie samen te leven. Samen met Moeder Aarde, samen met elkaar, samen met alle levende wezens. 

En toch. Ecodorpen zijn ook een soort van mini maatschappijtjes, al doen we het dan ‘anders’. In elke maatschappij gebeurt er wel eens iets wat ongewenst is. Ook in een ecodorp.  Het kan zelfs iets zijn dat inbreuk maakt op iemands integriteit of wat iemand als bedreigend kan ervaren. Daarom is het ons streven een eigen GEN vertrouwenspersonen kring te ontwikkelen. Het doel is om het netwerk van ecodorpen zo in te richten dat iedereen zich daar ten allen tijde veilig kan voelen. 

Daarom is er een cirkel gevormd om een start te geven aan een vertrouwenspersonen kring.

Wat biedt de vertrouwenspersoon-kring?

  • Luisterend oor aan (vermeende) slachtoffers én beklaagden.
  • Vraagbaak voor alle betrokkenen, (vermeende) slachtoffers, beklaagden, getuigen en omwonenden.
  • Verstrekken van deskundig advies en informatie omtrent het gebeuren en mogelijke vervolgstappen.
  • Meldingen van grensoverschrijdend gedrag (lichamelijk, mentaal/emotioneel en seksueel) registreren op een privacy veilige manier en volgens de geldende wetten. (lichamelijk, mentaal/emotioneel en seksueel) registreren op een privacy veilige manier en volgens de geldende wetten.

  • Voorstellen uitbrengen aan betrokkenen en eventuele besturen/middenkringen van ecodorpen voor vervolgacties.
  • en vertel het ons!

1 Wie zijn de vertrouwenspersonen?

Op dit moment bestaat de kring uit twee ervaren en professionele vertrouwenspersonen. We gaan nog enkele mensen gericht uitnodigen om de kring uit te breiden. Maar voel je je geroepen, neem dan aub contact met ons op. Alle vertrouwenspersonen wonen zelf in een ecodorp of gemeenschap en hebben behalve professionele ervaring ook community ervaring.

2 Taakomschrijving?

Ook gaan we verder duidelijkheid scheppen over de taakomschrijving: Wat hoort daarbij en wat hoort daar niet bij? Voor wie wel en voor wie niet?

Duidelijk is alvast dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen conflicten en grensoverschrijdend gedrag. Bij grensoverschrijdend gedag, kun je terecht komen bij de vertrouwenspersonen. Conflicten horen in principe in het ecodorp zelf te worden opgelost. Deze definitie is echter een beetje fluide. Enerzijds is wettelijk vastgesteld wat grensoverschrijdend is, anderzijds kan dit voor persoonlijke interpretatie vatbaar zijn. Het subjectieve veiligheidsgevoel speelt hier ook een rol in. Bellers kunnen vragen om hierover mee te denken.

3 Passende methodieken?

Verder willen we methodieken ontwikkelen die passen bij ecodorpen en gemeenschappen, klein en groot.

OPROEP: Deel jullie stappenplan/protocol!

Om voldoende tools te kunnen ontwikkelen vragen wij input van de bestaande ecodorpen. Hoe gaan jullie om met conflicten? Met grensoverschrijdend gedrag? Wat zijn de al bestaande stappenplannen/protocollen binnen de ecodorpen? Wat werkt goed? In hoeverre zijn die methodieken toepasbaar op grensoverschrijdend gedrag? We willen starten met een goed overzicht van wat jullie hanteren aan methoden. Stuur deze graag deze maand naar vertrouwenspersoon@gen-nl.nl.

Help ons een goede start te maken en stuur een mail naar vertrouwenspersoon@gen-nl.nl. Jullie gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.