Ga naar de inhoud

2025.01.10/12 GEN-wintergathering bij Boschaard

Midden in hartje ‘s Hertogenbosch wonen sinds voorjaar 2024 de oprichters en bouwers van woongemeenschap Boschgaard. Vrijdag 10 januari tot en met zondag 12 januari 2025 gaan we bij hen op bezoek en organiseren daar de ecodorpen wintergathering van GEN-NL. Dit event creëren we uiteraard weer samen met de woongemeenschap en we horen hoe ze het voor elkaar gekregen hebben deze plek te realiseren!

Het thema van het weekend is ‘circulair en inclusief’.

Circulair: veel ecodorpen streven naar biobased bouwen, maar is dit altijd het meest ecologisch? Welke rol speelt ‘afval’, in de bouw wordt veel gesloopt of afgeschreven, kan dit een nieuw leven krijgen?

Inclusief: In ecodorpen zie je vaak vooral witte, hoger opgeleide mensen: zijn dit pioniers van een toekomstige wereld, of zijn we onbewust moeilijk toegankelijk voor andere leden van de samenleving?

Boschgaard combineert duurzaam bouwen,  zelfwerkzaamheid en hergebruik en is daarmee op deze gebieden een pionier in Nederland. Het is een woonproject dat duurzaamheid zeer serieus neemt en dat in samenwerking met de woningcorporatie 19 sociale huurwoningen heeft neergezet, gecombineerd met een buurtcentrum. Wat het project uniek maakt, is dat dit het eerste woningbouwproject is dat met zoveel mogelijk hergebruikte materialen is gebouwd.

Naast Boschgaard ligt een grote buurtmoestuin: ‘De Graafse Akker’, waar naast moestuinieren ook nog allerhande andere sociale activiteiten plaatsvinden. Hier komen mensen van allerlei pluimage. Boschgaard heeft hiermee ook een grote sociale relatie met de buurt. Inspirerend om van hen te leren, hoe hebben ze dat tot een succes gemaakt.

Op deze bijzondere plek en met de mensen die hier wonen zetten we een mooi weekend neer middenin de mooie stad Den Bosch.

Als je van een initiatief bent, meld je dan hier aan, dit weekend is speciaal voor ecodorpen/woongemeenschappen:









Totaal


,