Ga naar de inhoud

Solidariteits-gemeenschap Artabana

Wat is Artabana?

Artabana is een groep mensen die elkaar ondersteuning biedt bij ziekte én behoud van gezondheid. Artabana is geen zorgverzekering, de principes van Artabana zijn echt anders. Artabana is een solidariteitsgemeenschap.

Artabana gaat er vanuit dat elk mens de behoefte heeft om op eigen wijze zijn/haar individuele pad naar gezondheid te bewandelen. En de wil om hiervoor ook zelf verantwoordelijkheid te dragen. Dit doen wij door keuzevrijheid van behandeling financieel te ondersteunen, maar ook, en vooral, door er voor elkaar te zijn. Leden van Artabana creëren met elkaar randvoorwaarden voor de ontwikkeling van je eigen gezondheid.

Wanneer je je daadwerkelijk met elkaar verbonden voelt, je belangstelling voor elkaar oprecht is, kan je ook werkelijk zorgzaam voor elkaar zijn en de ondersteuning bieden die echt helpt. Zonder oordeel of ongevraagd advies over de situatie. We zijn solidair met elkaar en gaan uit van eigen verantwoordelijkheid.

Hoe werkt Artabana in de praktijk?

Elk lid is aangesloten bij een lokale groep. In principe komt elke groep maandelijks samen.

Elk lid legt naar eigen inschatting (gebaseerd op de verwachting van je zorgvragen en je financiële draagkracht) maandelijks een bedrag in, met een minimum van 35 euro, (om een gezonde financiële basis van Artabana te behouden).

Van het ingelegde bedrag is 60% voor de eigen lokale groep, 20% gaat naar de regionale pot, en 20% wordt afgedragen aan de landelijke pot als solidariteitsbijdrage.

Wanneer je een zorgvraag hebt die voor jou financieel lastig op te brengen is, kan je bij je groepsleden aangeven dat je gebruik wilt maken van de lokale pot. Het initiatief hiertoe kan ook vanuit de andere leden genomen worden. Het maakt niet uit of het om een alternatieve medische toepassing gaat, of een conventionele behandelingsmethode.

Een vergoeding voor je zorgvraag is altijd een gift, geen recht, er is geen uitkeringsverplichting. En ja, dat geeft af en toe lastige gesprekken. Maar juist deze gesprekken maakt dat binnen Artabana de volledige mens en echte zorgzaamheid centraal staan.

Wanneer de zorgvraag groter is dan de lokale pot, kan er een beroep worden gedaan op de regionale pot. In noodsituaties kan er een beroep worden gedaan op de landelijke pot. En in het geval zelfs de landelijke pot onvoldoende is, kan Artabana Duitsland bijspringen. Over solidariteit gesproken!

Interesse gewekt?

Meer informatie over Artabana vind je op onze website: www.artabana.care.

Je kan ook persoonlijk contact opnemen met Tamara Ronteltap (voorzitter):

tamara@artabana.care of telefoon 0625641111