Ga naar de inhoud

Ecodorper in zelfde lijst als Greta Thunberg

Op Duurzame Dinsdag 2024 ontving Ad Vlems het Duurzame Lintje als initiatiefnemer van Ecodorp Boekel. Hij vertelde dat hij dit ook ontving namens de 40 ecodorpinitiatieven in Nederland.

Nederland is het enige land ter wereld dat een onderscheiding zoals het Duurzame Lintje kent. En in tegenstelling tot koninklijke onderscheidingen, waarvan er elk jaar circa 6.000 worden toegekend, worden er jaarlijks slechts drie Duurzame Lintjes uitgereikt. Ook in dat opzicht dus een uitzonderlijke onderscheiding. Eerdere Duurzame Lintjes ging naar oa. Paul Polman (Unilever, VN), Feike Sijbesma (DSM), astronaut Wubbo Ockels, Marjan Minnesma (Urgenda), Wouter van Dieren (Springtij), Energiecommissaris Ruud Koornstra, Prinses Irene, Greta Thunberg, Jaap Korteweg (VNG) en Frans Timmermans (EU/GroenLinks-PvdA).

In zijn korte toespraak vertelde Ad dat Simon Stiell, hoofd van het UN Climate Change had verteld dat we nog maar twee jaar hebben om de wereld te redden. Op het gebied van klimaatverandering is hij waarschijnlijk het best geïnformeerde individu van de hele wereld. Misschien slim om hem serieus te nemen.

Hij vertelde dit in april 2024, dus we hebben nog tot eind volgend jaar om echt rigoureuze veranderingen in te zetten. Eet minder vlees, neem de fiets of openbaar vervoer naar je werk. Zoek in het Duurzame Koffertje naar ideeën waar je aan bij kunt dragen. Koppel je regenpijp los en laat water in een wadi infiltreren. Zorg voor een klimaatbestendig voedselbos in je omgeving. Help een ecodorpinitiatief in je regio want zij leven binnen de grenzen van wat de Aarde kan dragen en hebben een positieve impact op hun natuurlijke omgeving. Ecodorpen verdienen allemaal een Duurzaam Lintje!

Ad Vlems, initiatiefnemer Ecodorp Boekel en Positive Impact Promotor