Ga naar de inhoud

2024-12-19 GEN-Filmhuis over Findhorn: ‘Firebird’

Ecovillage Findhorn: hoop te midden van crisis

De Findhorn Ecovillage in Noord-Schotland is een van de oudste ecologische en spirituele gemeenschappen ter wereld

In deze 70 minuten durende documentaire van Maria Viola Craig uit 2023 zie je hoe de gemeenschap zich voorbereidt op haar 60-jarig jubileum onder een wolk van groeiende onzekerheid, terwijl de gemeenschap worstelt om de ene crisis na de andere te doorstaan.

De hele wereld heeft in die periode geleden onder existentiële bedreigingen, die de economische, sociale en emotionele veiligheid hebben beïnvloed, en de Findhorn Ecovillage-gemeenschap is daarop geen uitzondering.

In die tijd is het gemeenschapscentrum van het ecodorp afgebrand door een van haar leden, is er een exodus van jongeren geweest vanwege Brexit Visa-wijzigingen en zijn er massa’s ontslagen omdat de Findhorn Foundation worstelt met haar financiën na COVID.

Findhorn is hier een microkosmos van de macrokosmos, een gemeenschap ingebed in een wereld die tumultueuze tijden doormaakt. Maria’s film legt op tedere wijze de pogingen van de Findhorn-bewoners vast om deze uitdagingen het hoofd te bieden, evenals hun vreugdevolle gemeenschapsviering van 60 jaar. De film werd ontvangen op een privé-gemeenschapsvertoning voor een volle zaal en een unaniem uitgebreide staande ovatie. De schoonheid en wijsheid die in de film zijn vastgelegd, zullen mensen over de hele wereld aanspreken die momenteel op zoek zijn naar antwoorden.

Deze documentaire onderzoekt de reeks cruciale gebeurtenissen die de ecovillage aanzienlijke en schadelijke klappen hebben toegebracht, met gevolgen voor individuen en de gemeenschap als geheel. Ondanks deze reeks tegenslagen houdt de gemeenschap het echter vol om negatieve situaties om te zetten en te herstellen in positieve kansen voor de toekomst.

Bekijk hier de trailer.

Live introductie en Q&A van filmmaakster Maria Viola Craig en Findhornbewoner Jake Jay-Lewis!

We zijn heel blij dat zowel de filmmaakster, Maria Viola Craig en Jake Jay-Lewis, opgegroeid en wonend in Findhorn, oprichter van NEXT-GEN en momenteel bestuurslid van GEN-Europa bereid is bij deze filmavond aanwezig te zijn en hun eigen verhaal te vertellen over hun eigen ervaringen bij Findhorn.

We draaien de film op 19 december om 19.30u. Na afloop is er gelegenheid om na te praten. met de filmmaakster en bewoner van Findhorn.

De zoomlink versturen we de dag zelf. Check je SPAM-box als je hem niet vindt..

Meld je hier aan: