Ga naar de inhoud

2024.07 Netwerkweekend bij Welcome home

Van 5-7 juli 2024 vond het ecodorpennetwerkweekend plaats bij community en bewustzijnscentrum Welcome Home in Baexem, Limburg, met als thema ‘Bewustzijn is de Sleutel’.

Hoewel wat minder deelnemers dan anders – voor een aantal ecodorpers was de vakantie al begonnen – was het weer een uniek en bijzonder weekend. Welcome Home is een prachtige plek, een ‘natuurlijk thuis’. ‘Op jouw unieke manier stralend de wereld in’ is een slogan die we meer dan waarmaakten dit weekend.

Na het opzetten van onze tentjes werden we ontvangen met heerlijke soep, brood en salade uit eigen tuin. De avond stond in het teken van het openen van het hart: een piano-improvisatie en cacao-ceremonie gevolgd door samen zingen van verbindende liederen. 

Op zaterdag hoorden we van de aanwezige ecodorpen- waaronder ecodorp Boekel, Onder de Eik, Bergen, Land van Aine, CVEG – hun highlights en uitdagingen en kreeg iedere community en project een volgeschreven A4 met tips van alle andere deelnemers. Dirk-Jan en Chantal van Welcome Home vertelden over hun project en hoe door hun vertrouwen en open hart deze plek hen toegevallen was. Tijdens de rondleiding zagen we hoeveel er in de korte tijd dat ze er zijn ontstaan is en hoe ze investeren in het positieve contact met de buren.
 

Zaterdagmiddag bestond uit twee rondes open space en een ecodorpenmarkt. De open space was heel verstild. Op een diep niveau werd er gedeeld, heel open en kwetsbaar, erg fijn dat dit tussen ons mogelijk is, op deze manier kunnen we als ecodorpers echt naast elkaar staan en elkaar steunen en van elkaar leren.

Op de ecodorpenmarkt presenteerde Koen de nieuwe tekeningen van CVEG voor hun project in Wageningen als deel van De Beuk, waarbij 5 communities samen bezig zijn een terrein vorm te geven en aan te kopen.

De lunches en avondmaaltijd bestonden uit een groene overvloed van eigen tuin, vers en supergezond, naast de vele bijdragen van de potluck van iedereen.

Zaterdagavond was bonte avond. Wat een verrassende veelheid aan talent en aanbod, van Bulgaarse dans tot gevoelige poezie, een persoonlijk lied en der wish dans, instant theater en Afrikaanse dans. Ook de drie kinderen van Chantal lieten hun kunsten zien, wat een mooie lichte zielen!

Op zondag tenslotte bezocht ons Arlette Hoffman Hayka, een shamane van de Lakota-First People. Zij had een aangrijpend verhaal over het gemeenschapsleven van hun tribes op de prairie, van wederzijdse afhankelijkheid en persoonlijke inwijdingswegen en ook het trieste teloorgaan van hun cultuur en huidige revival. 

Arlette gaf ons een tiental vragen ter overdenking in kleine groepen:’hoe zou je leiderschap kunnen invullen’, ‘zou je leiderschap rouleren’, ‘hoe zou je conflicten kunnen oplossen’, ‘hoe zou je ieders talenten tot bloei kunnen laten komen’. Allemaal zeer relevante vragen voor onze communities en inspirerend te horen hoe de First People deze ons voorleefden!

We eindigden als vanouds met onze handen uitsteken voor de community: ditmaal veel in de tuin aardbeien uitplanten, aardappelen wieden en met stro bedekken en nog van alles meer.

Na een mooie eindceremonie en afscheidslied ‘Ik, ik mag er zijn’ en ook ‘Jij, jij mag er zijn’ tot ‘Wij, wij mogen er zijn’, namen we langzaam afscheid van elkaar. Fijne zomer!

 

 

Filmpjes

Godert Verbiest van de Oersprong maakte een aantal inspirerende filmpjes van het weekend: