Ga naar de inhoud

2024-05-23 GEN-Webinar: ‘De boekhouding, een spiegel van de organisatie’

Een heel belangrijk onderdeel van elke gemeenschap is de financiën goed organiseren en zo vormgeven dat ze helder en transparant zijn. Maar de boekhouding zegt meer dan alleen de cijfers: deze vertellen een verhaal.

Hoe zet je een goede administratie op en is dit alleen geschikt voor mensen met een getallenknobbel of kan iedereen dit leren? En wat zegt de boekhouding over de organisatie als geheel?

Deze avond gaan we in op dit wezenlijke onderdeel van elke gemeenschap. Belangrijk voor startende groepen, maar ook heel interessant voor bestaande groepen, die op zoek zijn naar een verbeterslag of inzicht willen krijgen in de boekhouding als spiegel van de organisatie.

Nellie van de Berg

Deze avond wordt geleid door Nellie van den Berg. Haar bedrijf heet Financieel Bewust Ondernemen. Nellie is financieel administratief adviseur en ondersteunt een gemeenschap(pen) met het opzetten van een goede financiële boekhouding en stelt desgewenst de jaarrekening op.

Daarnaast geeft zij als extra kwaliteit inzicht in het ‘lezen’ van de cijfers; die vertellen een verhaal, ze zijn een spiegel van de organisatie.
Ze kijkt mee of het verhaal in overeenstemming is met de visie, met de organisatievorm, met wat je werkelijk wil doen, met wie jullie zijn. Dit geeft helderheid en inzicht en maakt de aspecten en processen die niet congruent zijn zichtbaar, waarna jullie bewustere organisatorische, persoonlijke en/of financiële keuzes  kunnen maken.

Vanuit haar inzicht in de boekhouding, vanuit een accountancy achtergrond, én in persoonlijke processen, gebaseerd op het bewust zelf doorleven ervan, levert Nellie een unieke bijdrage aan nieuwe en bestaande initiatieven van woon-werk- gemeenschappen en nieuwe vormen van ondernemen

Nellie heeft zelf in een aantal woon-, werkgemeenschappen gewoond en meegewerkt, hier (door) is haar passie voor dit werk ontstaan.

Een intrigerende manier om naar de getallen te kijken, niet alleen zakelijk, maar juist ook vanuit de binnenkant: wat spiegelt de boekhouding ons, wat willen we eigenlijk?

Boekhouden als tombola?

In ecodorpenland wordt meestal gestreefd naar gedeeld leiderschap, het rouleren van taken, zodat meerdere mensen, bij voorkeur iedereen, deze kennis en vaardigheden ontwikkeld. Bij Vereniging Aardehuis doen ze dit letterlijk: elk half jaar rouleren alle gezamenlijke klussen in een tombola, waarbij het lot bepaald wie welke taken krijgt, inclusief de boekhouding. Kan dat wel, zo’n gespecialiseerd werk door allerlei mensen laten doen? Paul Hendriksen van de Aardehuizen vertelt hoe dit in zijn werk gaat.

Deze online webinar vindt plaats op donderdag 23 mei om 19.30u. We eindigen rond 21.30u. De zoomlink ontvang je de dag ervoor of op de dag zelf.

Meld je hier aan: