Ga naar de inhoud

2024-03-28 GEN-Webinar ‘Besluitvorming in groepen’

Eén van de eerste besluiten die je als gemeenschap moet nemen: hoe neem je besluiten en hoe organiseer je je gemeenschap?

Een gezonde, transparante en inclusieve besluitvorming is een van de cruciale thema’s voor een succesvolle gemeenschap. We kennen allemaal de besluitvorming in onze democratie: een meerderheid beslist en er ontstaat een (felle) oppositie. In gemeenschappen is dit beslist onvoldoende om spanningen te voorkomen! We streven naar een 100% consent voor belangrijke onderwerpen, maar hoe doe je dat! Gelukkig zijn er verschillende methoden ontwikkeld, die elkaar in hoofdlijnen overlappen, maar onderling verschillende accenten leggen. Deze avond verkennen we met elkaar dit belangrijke thema.

Tijdens deze interactieve avond leren we over praktijk middels een aantal praktische oefeningen.

Sociale rijkdom, besluitvorming, sociocratie

Spreker is Fredjan Twigt van ecodorp Bergen. Fredjan studeerde architectuur en studeerde af op betaalbare passieve zonnewoningen. Na zijn afstuderen werkte hij zeven jaar in Afrika voor de VN in projecten voor plattelandsontwikkeling. Hij werd sterk geraakt door de sociale rijkdom van de plattelandsgemeenschappen daar.

Dit bracht hem in contact met de ecodorpenbeweging en hij initieerde Ecodorp Bergen in 2010. Hij raakte geïnteresseerd in besluitvorming nadat hij zich realiseerde dat dit een cruciaal onderwerp is om gemeenschappen succesvol te maken. Hij volgde een 4-jarige opleiding aan het Centrum voor Sociocratie in Nederland en ontwikkelde zijn eigen trainingsmethoden voor gemeenschappen met minder theorie en meer fysieke oefeningen om sociocratie écht te begrijpen. Hij introduceerde sociocratie in zijn eigen gemeenschap en hij gaf workshops in gemeenschappen in heel Europa. Ook was hij betrokken bij het initiëren van het landelijke ecodorpennetwerk, GEN-NL. Fredjan is deel van het CLIPS-trainingsteam.

Marian van Ecodorp Zuiderveld vertelt over hun ervaringen met besluitvorming op sociocratische basis.

Deze avond is een introductie voor een studiedag in april waarbij we dit onderwerp verder gaan verkennen. Hierbij zullen verschillende ecodorpen hun besluitvormingsmethode presenteren, we ontdekken de verschillende kwaliteiten en oefenen hiermee in de praktijk.